oranje orange kleurenpsychologie kleurinspiratie

Kleurenpsychologie secundair Oranje

Oranje is een secundaire en speelse kleur die ontstaat wanneer rood gemengd wordt met geel. Het is een warme kleur die zowel fysieke als emotionele associaties geeft. Het is een vriendelijke kleur die zeer geschikt is voor kinderen, hierdoor kan het echter ook goedkoop, kinderlijk en Frivool overkomen. Het is eigenlijk een beetje een vreemde kleur van contrasten. De kleur van pompoenen kan namelijk ook een gevoel van nostalgie opwekken en van gezelligheid tijdens de herfst.


Oranje toepassen in je interieur

Oranje is zoals hierboven genoemd een vrolijke en vriendelijke kleur. Hiermee is de kleur heel geschikt voor kinderkamers. Binnen een speels kleurenpallet kan de kleur gecombineerd worden met de complementaire kleur blauw maar ook met groentinten of juist rustige beigetinten. oranje is in die zin veelzijdig. Gebruik de kleur echter niet overdadig. Beter is om de kleur te gebruiken als secundaire kleur naast een neutrale kleur (met een gedempt contrast) of als accentkleur. Teveel oranje kan namelijk ook als negatief ervaren worden. 

De secundaire kleur oranje kan bij verkeerde toepassing echter wel goedkoop overkomen. In ruimten zoals een woonkamer of eetkamer kan beter gekozen worden voor een verzwakte vorm van oranje zoals terracotta (meer een oranjerode kleur). Pas op met combinaties waarin de kleur gecombineerd is met veel wit en glimmende metaalsoorten. 


Wil jij graag de kleur geel toepassen in jouw interieur, kinderkamer of kantoor maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen en combineren? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor je is of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen