Huisdiervriendelijke kamerplanten
24 januari 2023 

Huisdiervriendelijke kamerplanten

Planten in huis zijn goed voor je binnenklimaat en werken bevorderlijk voor je gemoedstoestand, mits jouw trouwe viervoeter er niet ziek van wordt.

Net zoals veel huishoudens hebben wij huisdieren. In Nederland worden volgens onderzoek momenteel 2,6 miljoen katten gehouden en tussen de 1,5 – 1,9 miljoen honden. En van die katten hebben wij er dus twee, Oscar en Zoë. De planten in huis moeten dus wel veilig voor ze zijn.

Ik vind het mooi om met verschillende niveaus te werken, dus een mooi mix van grote hoge, middelgrote en kleine plantjes.

geminimaliseerd-blog-huisdiervriendelijke-planten-potten


De pannenkoekplant – Pilea Peperomioides

Een plantje dat bij ons al op verschillende plekken gestaan heeft maar sinds een paar maanden bij ons op de koffietafel staat is de Pannenkoekplant. Een mooi en sierlijk plantje wat heel goed te stekken is. Een plekje in de halfzon en zonder tocht is perfect voor dit plantje. Bij ons staat hij op de koffietafel aan de oostzijde van het huis. Water geven is, tenzij je een water ontharder hebt, wel iets wat je moet plannen, het plantje gaat namelijk het beste op ontkalkt water.

Zelf ook een pannenkoekplantje? Deze van Intratuin heb je al voor €4,50 en kweek je zelf verder op!


De bananenplant – Musa Tropica of Dwarf Cavendisch

Deze kan snel groeien én kan zich heel snel vermenigvuldigen. Deze plant kan dan ook prima een plekje op de vloer krijgen omdat hij best wat hoogte heeft. De bananenplant is er wel eentje die wat aandacht behoeft. De grond moet lichtvochtig blijven, de bladeren moeten af en toe besproeit worden en om de zoveel tijd afstoffen is ook niet verkeerd (bij ons in huis dan). In de winter kan hij geleidelijk in de volle zon gezet worden omdat deze zon minder sterk is dan de zomerzon, maar in de zomer kan je hem het beste op een plek zetten met veel indirect zonlicht. Omdat het een snelgroeiende plant kan zijn is eens per jaar in het voorjaar verpotten handig.

Let wel op: Een gezonde bananenplant voert het overtollige water af via de bladeren en kan dus “lekken” op je vloer. Omdat wij onze bananenplant regelmatig water geven heeft onze plant last van rouwvliegjes, aaltjes kunnen dat tegen gaan.

De bananenplant vind ik erg leuk als hij al wat groter is om op die manier verschillende niveaus aan te brengen. Deze van Intratuin is al 130 cm hoog en dus wel wat duurder, €49,95 maar ook direct een statement in jouw ruimte!


De koffieplant – Coffea Arabica

Omdat ik heb gewerkt als barista vind ik deze plant ook erg leuk. Een wat kleiner plantje wat ook niet zo heel snel groeit. Het gaat hier in Nederland in de woonkamer ook geen bonen opleveren waar echt koffie mee gezet kan worden.

Het plantje heeft gemiddeld wat nodig en de grond moet licht vochtig blijven. Een plek in de halfzon, zonder tocht en kou is perfect. Eens in de twee jaar moet het plantje verpot worden. Met goede verzorging kan het plantje echt wel groot worden! Begin dus lekker klein met deze van plantje.nl.

Dwergpeper – Peperomia Pepperspot

Dit plantje is leuk om hoog te plaatsen of op te hangen. De bladeren hangen namelijk meer naar beneden. Het plantje heeft groene blaadjes en roodbruine steeltjes. Om het plantje water te geven kun je deze het beste op een schoteltje met water zetten, wanneer de blaadjes te nat worden kunnen deze namelijk gaan rotten. Af en toe sproeien is geen probleem. De dwergpeper gaat goed op een warme en lichte plek, maar niet in de volle zon.

Koop je dwergpeper bijvoorbeeld bij Plantsome.nl, deze variant van 40 cm heb je al voor €23,95.

Calathea

Het decoratieve effect van je planten verhogen? De Calathea familie is bijna in zijn geheel diervriendelijk. Van de Calathea Ornata met roze strepen op de bladeren, de Medallion met een roodpaarse achterkant en een kenmerkend decor op de bladeren tot Orbifolio met sierlijke groene lijnen op het blad, deze planten zijn prachtig. Deze planten hebben gemiddeld water nodig, doen het goed in de schaduw of halfschaduw en een leuke eigenschap: Deze plant sluit ’s nachts de bladeren waardoor je geritsel kan horen.

Is jouw Credo More is More? Dan verkoopt Plantsome.nl deze set van 3 Calathea planten voor extra veel drama 😉

blog-huisdiervriendelijke-planten

Reactie plaatsen