interieurkleuren materialen kleuradvies enschede overijssel
Hilde
10/18/2023
6 min
0

Kleurenpsychologie toepassen in je interieur

10/18/2023
6 min
0

De kleuren in het interieur worden vaak bepaald vanuit een bepaalde interieurstijl, lichtere pastel- en natuurtinten binnen een Scandinavisch interieur en meer donkere kleuren met messing binnen bijvoorbeeld een hotel chique interieur. Maar wist jij dat kleuren ook invloed kunnen hebben op jouw humeur of welzijn in huis?

Wat is kleurenpsychologie?

Hoe kleuren het gedrag, emoties en gevoelens beïnvloeden wordt ook wel kleurenpsychologie genoemd. En als jij je hiervan bewust bent en de kleuren dan ook strategisch kiest, dan kunnen de kleuren in huis meer in je voordeel werken. Denk bijvoorbeeld aan meer rust ervaren in de slaapkamer zodat je beter in slaap komt, een actievere en creatievere geest op de thuiswerkplek om zo effectiever te werken of juist vrolijker de dag door te komen. Kleuren kunnen zelfs besluitvormingsprocessen beïnvloeden.


Binnen de kleurenpsychologie blijft er ook altijd wel een persoonlijke factor. Door opvoeding, ervaringen, herinneringen, leeftijd en cultuur kunnen associaties bij de verschillende kleuren verschillen. Toch hebben veel kleuren over het algemeen een vergelijkbaar/ universeel effect op emoties en gevoel.

Het effect van warme en koele kleuren.

Warme kleuren zijn de kleuren aan de rechterkant van de kleurencirkel.  Geel, oranje, Rood en Violet en de tertaire mengingen van die kleuren. Warme kleuren zorgen over het algemeen voor rust, warmte en gezelligheid omdat wij kleuren als rood, oranje en geel in verband brengen met warmte en de zon.

Koude kleuren zijn de kleuren aan de linkerkant van de kleurencirkel, de blauw en groentinten. Koude kleuren zorgen er over het algemeen voor dat je alerter bent, ze werken verkwikkend.

kleurencirkel kleurenpsychologie kleuradvies


Kleurenbetekenis

Hoewel elke kleur weer verschillende tinten en tonen heeft, zijn er wel algemene richtlijnen van kleuren binnen de kleurenpsychologie, kennis hiervan kan de keuze voor het juiste kleurenpallet in jouw interieur makkelijker maken. Hieronder staat een lijst met de meest voorkomende betekenis van kleuren.

Gele kleurenpsychologie

Geel is een warme kleur die goed werkt om de aandacht te trekken. Niet voor niets dus dat deze kleur voor onder andere waarschuwingsborden, reflecterende vesten, ambulances etc. gebruikt wordt. In het interieur associaties die je liever niet wil hebben. Geel is ook de kleur voor warmte, vrolijkheid, levenslust en energie en daarnaast ook zelfvertrouwen en geluk. Dat zijn dan weer eigenschappen die je wel in je interieur wil hebben. Pas geel dan ook met mate toe en liever niet in combinatie met hele harde materialen en zwart, tenzij je een echt industrieel interieur zou willen.

Geel interieur woonkamer slaapkamer


Oranje Kleurenpsychologie

Oranje is een warme kleur die zowel fysieke als emotionele associaties geeft. Het is een vriendelijke kleur die zeer geschikt is voor kinderen, hierdoor kan het echter ook goedkoop, kinderlijk en Frivool overkomen. Het is eigenlijk een beetje een vreemde kleur van contrasten. De kleur van pompoenen kan namelijk ook een gevoel van nostalgie opwekken en van gezelligheid tijdens de herfst.  Gebruik oranje dus ook niet in te grote vlakken. Beter is om de kleur te gebruiken als secundaire kleur naast een neutrale kleur (met een gedempt contrast) of als accentkleur. In ruimten zoals een woonkamer of eetkamer kan beter gekozen worden voor een verzwakte vorm van oranje zoals terracotta (meer een oranjerode kleur). Pas op met combinaties waarin de kleur gecombineerd is met veel wit en glimmende metaalsoorten.

Oranje interieur kleurinspiratie kleurenpsychologie

Rode kleurenpsychologie

Rood is een warme kleur die staat voor warmte, opwinding, lust, enthousiasme en kracht, de positieve associaties. Net als bij alle kleuren zijn er echter ook negatieve associaties bij de kleur rood zoals opvallen, gevaar en stoppen, maar ook agressie, dominantie, ongeduld en provocatie kunnen worden opgeroepen door de kleur rood. Een kleur dus om voorzichtig mee te zijn.  Zo kan rood wel goed toegepast worden in accenten zoals geurkaarsen, kussens en natuurlijk rode rozen. Verzwakte vormen van rood, die iets donkerder zijn en daarmee vaak ook wat luxer over komen kunnen goed toegepast worden in bijvoorbeeld een klassiek interieur, eventueel in combinatie met messing. Pas op met kleurencombinaties waarbij rood gecombineerd wordt met veel zwart en glimmend chroom, hierdoor kan de kleur heel dominant of goedkoop overkomen.

Kleurenpsychologie rood interieur accessoires


Roze kleurenpsychologie

In de kleur psychologie wordt roze vaak geassocieerd met speelsheid, plezier en luchtigheid. Maar het is ook een vrouwelijke kleur, die staat voor zorgzaamheid en medeleven. In zachte tinten kan de kleur zelfs kalmerend werken. Soms wordt de kleur ook geassocieerd met zwak, maar in een interieur kan zachtheid juist heel fijn zijn. Heldere roze tinten zoals magenta of fuchsia vallen op, terwijl ze minder alarmerend of bedreigend zijn dan de kleur rood.

roze keuken slaapkamer woonkamer kleurenpsychologie


Paarse kleurenpsychologie

Paars is een kleur van luxe en weerspiegelt stijl, rijkdom, spiritualiteit. Paars is een kleur die heel lang gebruikt is om een elitaire status aan te duiden. Het is een kleur die ook opbeurt en comfort bied en daarnaast creativiteit uitstraalt. Echter kan door de elitaire associatie de kleur ook als decadent ervaren worden of een gevoel van minderwaardigheid opwekken. In verzwakte vorm kan het dan wel weer goed werken in bijvoorbeeld de slaapkamer. Een voorbeeld van zo'n kleur is Purple Palace no. 301 van Lab Paint. Deze tint is namelijk net iets vergrijsd. Een ander veel meer verzwakt en daarmee zachter en subtieler voorbeeld is Pastel Paradise no. 210. Deze kleur straalt meer rust uit.

Paars hotel chique chic kleurenpsychologie


Blauwe kleurenpsychologie

De kleur van lucht en van zee en de laatste van de drie primaire kleuren.  Bijna iedereen krijgt een goed gevoel van een blauwe lucht en de zee, niet voor niets dus dat blauw vaak genoemd wordt als lievelingskleur. Het is een kleur die staat voor logisch redeneren, intelligentie, vertrouwen en stabiliteit, het is ook een loyale kleur. Echter kan in een verkeerde context de kleur ook overkomen als conservatief, kil, zakelijk en afstandelijk. Een kleur van status en macht.

Blauw kent veel gradaties, waarbij het primaire blauw in het interieur niet heel sterk wordt toegepast. Beter is het om dan te kiezen voor een rustigere meer gedempte kleur blauw, of om blauw als accent toe te passen in combinatie met bijvoorbeeld een omber kleur.

blauw kleurenpsychologie interieur woonkamer kantoor


Groene kleurenpsychologie

Groen is al tijden een populaire kleur in het interieur, meestal in een lichte vergrijsde kleurtint. Het is een kleur die staat voor ontwikkeling en natuur. Voor leven, balans en harmonie. Juist omdat de kleur veel in de natuur voorkomt wekt deze kleur rustgevende associaties op. Het is een kleur met veel positieve eigenschappen waarvan zelfs wordt gezegd dat het kan helpen bij een snellere genezing (Biophillic Design). Negatieve associaties zijn verveling, jaloezie en bederf of verval. Het is een kleur die toegepast kan worden in grote vlakken, accessoires en planten.

Kleurenpsychologie groen slaapkamer keuken


Kleurenpsychologie Beige

Beige is een lichte zandkleur zoals een vergrijsde geel of een hele lichte bruintint. Vroeger waren de benamingen beige en ecru synoniemen voor dezelfde kleur. Ecrú in het Frans betekend letterlijk puur of ongebleekt. Net als met de term Vanille kan beige een metafoor zijn voor saai en conventioneel.

Beige is tegenwoordig een populaire kleur met de warmte van de kleur bruin en het lichte van wit. Ondanks dat sommige mensen het dus een saaie kleur vinden is de kleur ook kalmerend, relax en betrouwbaar. Daarnaast is beige een veelzijdige kleur die met veel andere kleuren samengaat.

Kleurenpsychologie Beige woonkamer slaapkamer


Hulp nodig bij het maken van jouw kleurenpallet?

Heb jij hulp nodig bij het maken van jou kleurenpallet? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor jou is, of neem contact met mij op!

Reacties
Categorieën