rood red kleurenpsychologie kleurinspiratie

Kleurenpsychologie primaire kleur rood

Waar staat de kleur rood voor in de kleurenpsychologie?

Rood, misschien wel de kleur met de meeste bekende associaties. Rood is een van de drie primaire kleuren uit de kleurencirkel van Ittens. Het is een warme kleur die staat voor warmte, opwinding, lust, enthousiasme en kracht, de positieve associaties. Net als bij alle kleuren zijn er echter ook negatieve associaties bij de kleur rood zoals opvallen, gevaar en stoppen. Niet voor niets dus dat waarschuwingsborden rood zijn of een rode rand en bij verkeerslichten het rode stoplicht staat voor stoppen. Maar agressie, dominantie, ongeduld en provocatie kunnen worden opgeroepen door de kleur rood. Een kleur dus om voorzichtig mee te zijn.


Rood toepassen in je interieur

Rood is geen kleur die geschikt is om als primaire kleur te gebruiken, tenminste niet in haar zuivere vorm. Het is een kleur die in sterke mate bepalend kan zijn voor de sfeer in de ruimte. Zo kan rood Rood kan wel goed toegepast worden in accenten zoals geurkaarsen, kussens en natuurlijk rode rozen. Verzwakte vormen van rood, die iets donkerder zijn en daarmee vaak ook wat luxer over komen kunnen goed toegepast worden in bijvoorbeeld een klassiek interieur, eventueel in combinatie met messing. Pas op met kleurencombinaties waarbij rood gecombineerd wordt met veel zwart en glimmend chroom, hierdoor kan de kleur heel dominant of goedkoop overkomen.

Hulp nodig bij het toepassen van de kleur rood in jouw interieur?

Wil jij graag de kleur geel toepassen in jouw interieur, kinderkamer of kantoor maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen en combineren? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor je is of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen