Yellow Geel kleurenpsychologie kleurinspiratie

Kleurenpsychologie Geel

De kleur van de zon, zonnebloemen en citroenen. Geel is een vrolijke en warme kleur die ook letterlijk warmte uitdraagt. De kleur maakt vrolijk en geeft een associatie met de lente en het voorjaar. Heeft de zon een dag geschenen dan voel jij je direct beter.

Geel geeft dan ook meer levenslust, je voelt je energieker en gelukkiger en het geeft meer zelfvertrouwen. Echter kan geel ook als overweldigend ervaren worden waardoor het gevoelens van angst, nervositeit, irritatie en overprikkeling kan aanwakkeren.


Geel toepassen in je interieur

Geel is een sterke kleur, er is dus niet veel voor nodig om met deze kleur een sterk effect neer te zetten. De primaire kleur geel is dan ook niet aan te raden voor grote vlakken in het interieur maar meer voor accessoires en accenten zoals uitgelegd in de 60-30-10-regel.

Voor een volwassen effect kan geel het beste gecombineerd worden met basiskleuren als zwart, antraciet en/ of wit. Hierdoor blijft de kleur geel in haar kracht staan maar wordt ze niet overweldigend.

Afgezwakte vormen van de kleur geel zoals créme kunnen wel als basiskleur of secundaire kleur toegepast worden. In ruimten met licht uit het oosten kunnen ze het koele licht neutraliseren en bij ruimten met licht uit het zuiden wordt de warme ondertoon versterkt door het licht. Pas in ruimten met licht uit het zuiden geen primaire kleur geel toe op muren, dit word namelijk te overweldigend waardoor je snel overprikkeld raakt.


Wil jij graag de kleur geel toepassen in jouw interieur, kinderkamer of kantoor maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen en combineren? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor je is of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.Reactie plaatsen