Hoe creëer ik optisch meer ruimte in huis?
17 januari 2023 

Hoe creëer ik optisch meer ruimte in huis?

Krapte op de woningmarkt, we kunnen het bijna niet meer horen. Er zoeken meer mensen naar een huis dan dat er huizen zijn en de huizen die verkocht worden zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Met andere woorden: In Amsterdam zijn de woningen onbetaalbaar en ook in Twente koop je geen huis meer dat helemaal af en up-to-date is voor minder dan €150.000,- Sterker nog, de huizen die voor dat bedrag om de markt staan moeten vaak voor minstens nog een keer dat bedrag verbouwd worden om het energiezuiniger en toonbaar te maken. Maar ook op minder vierkante meters kun je nog steeds een leuk en ruimtelijk thuis creëren.

Een licht kleurenpallet:

Lichte kleuren reflecteren het natuurlijke daglicht en een lichte ruimte oogt al ruimer dan een donkere ruimte. Donkere kleuren absorberen namelijk licht. Witte tinten zijn hiervoor ideaal, hoe minder “geel” er in de kleur wit zit hoe meer licht het reflecteert. Kies bijvoorbeeld in plaats van RAL9010 of Ral9001 voor RAL9016, dit is een modernere en frissere kleur wit. Vergis je overigens niet met beige, deze kleur reflecteert namelijk maar 25% van het licht.

Meer weten over hoe kleuren het licht reflecteren? Lees dan dit artikel in de kennisbank.  

Werken met veel wit zorgt er echter niet voor dat je helemaal niet met donkere en warme kleuren kan werken. Voeg deze alleen wel toe als accent of accessoires zoals bijvoorbeeld kunst, vazen, kussens of een gaaf vloerkleed. Dit creëert diepte zonder dat de ruimte kleiner oogt. Als stelregel kan je hier aanhouden dat je met twee lichte basiskleuren werkt en een accentkleur.

Heb je hele hoge plafonds maar weinig vloeroppervlak? Dan kan je het plafond donkerder maken dan de muren, hierdoor lijkt het alsof de muren wat verder weg staan. 

Opgeruimd staat netjes

In een kleine ruimte kan je minder spullen kwijt dan in hele grote ruimten. Ook staat het snel veel rommeliger. Of je dat nou leuk vind of niet. Opruimen en minimaliseren is dus echt een must. Kies voor slechts een paar eyecatchers die je wil behouden en die ervoor zorgen dat het geheel niet et saai of onpersoonlijk wordt. De rest zal toch echt weg moeten omdat er geen plek voor is. Hoe voller een ruimte gezet wordt hoe kleiner het oogt en hoe onpraktischer het wordt. Wanneer er ruimte is komt dat ene schilderij of die gave vloerlamp juist veel beter tot zijn recht! En geloof me, ook in je hoofd ruimt dit op. 

Spullen die bewaard moeten blijven en die toch een plekje moeten krijgen? Probeer deze dan te ordenen en per thema in een mand of doos te stoppen. Zo ziet het er opgeruimder uit en kan je er toch bij wanneer je het nodig hebt. 

 

Voetjes op de vloer

Een ruimte lijkt optisch groter wanneer je een vloer kiest met een laag contrast ten opzichte van de muren. Ook is het handig om de vloeren, in ieder geval per verdieping, zoveel mogelijk te laten doorlopen in de verschillende ruimten. Dit creëert namelijk rust en ruimtelijkheid helemaal als je ook de plinten tussen de deurposten weg laat. Hoe meer je ziet van de vloer hoe ruimtelijker het wordt. Zet meubels zoals kasten, banken en stoelen dan ook op pootjes zodat meubels meer lijken te zweven.

 

Functiegebieden in de ruimte

Overzicht en rust is juist in een kleine ruimte super belangrijkrijk hierdoor lijkt het namelijk ruimer dan dat het daadwerkelijk is. Dit kun je creëren door de verschillende functies in de ruimte van elkaar af te scheiden met behulp van bijvoorbeeld een roomdivider, kast of zelfs meubels. Dit zijn elementen die ook niet helemaal tot het plafond gaan. Bouw dus geen wand helemaal tot het plafond, hierdoor ontstaat het risico dat het juist hokkerig wordt. Ook planten zijn een simpele, en mits groene vingers, makkelijke manier om de overgangen tussen de ruimtes aan te geven zonder ruimte te verliezen. Denk dus ook slim na over waar je de meubels neerzet zodat ze multifunctioneel ingezet kunnen worden.

 

Op grote hoogte

Wanneer je weinig vloeroppervlak hebt zal je ook de hoogte moeten gebruiken om op te bergen, daar zit namelijk veel lucht. Wandplanken, hogere kasten. Ideaal om meer opbergruimte te creëren in de woning. Let er wel op dat de spullen die je het meest gebruikt ook het makkelijkst te pakken zijn en berg spullen die je weinig tot niet gebruikt hoger op.

 

Combineren kun je leren

Mooie inspiratie voor het inrichten van kleinere ruimten zijn bijvoorbeeld ok Tiny Houses en Campers waar voor langere tijd in gewerkt wordt. Kasten zijn tegelijk ook een trap en onder het bed is veel opbergruimte. Een tafel kan uitgeschoven worden etc etc. Rank ogende meubels doen het logischerwijs beter in een kleine ruimte omdat ze luchtiger ogen, tenzij meubels een dubbele functie hebben. Denk hierbij aan opbergruimte onder het bed, een bank die ook een slaapbank kan zijn en uitschuifbare tafels om meer plek te creëren wanneer je meer eters hebt. Wanneer meubels een dubbele functie hebben heb je in theorie minder items nodig die ruimte vragen. En het mooie is hiervoor zijn goede en mooie ontwerpen van te krijgen.

Reactie plaatsen