Kleurenpsychologie Geeloranje Orangeyellow kleurinspiratie

Kleurenpsychologie Geeloranje

Geel oranje is de tertiaire kleur tussen oranje en geel, de kleur kan dan ook als tussenstap gebruikt worden tussen oranje en geel. De kleur heeft meer oranje in zich dan geel. Geeloranje brengt geluk, opwinding en enthousiasme over. Omdat het de kleur van de zon is wordt de kleur ook geassocieerd met warmte en energie. De kleur neigt meer naar oranje waardoor ook de herfst met de kleur geassocieerd wordt. Een andere associatie komt door de manier waarop de kleur wordt toegepast. Oranje en geel zijn de meest felle kleuren van het kleurenwiel en worden daarom gebruikt op veiligheid hesjes, schoolbussen, yellow cabs, zwemvesten etc. Hierdoor heeft de kleur ook een associatie met gevaar. Volgens de kleurenpsychologie kan het levendige uiterlijk van geeloranje opbeuren, moed inboezemen en gevoelens van geluk bevorderen.


Geeloranje toepassen in je interieur

Geel is een minder sterke kleur dan geel, maar nog steeds snel heel aanwezig in je interieur, er is dus niet veel voor nodig om met deze kleur een sterk effect neer te zetten. Geeloranje is dan ook niet aan te raden om als primaire kleur voor je interieur te gebruiken, de kleur leent zich beter als accentkleur in accessoires of in een accentmuur zoals uitgelegd in de 60-30-10-regel.

Voor een volwassen effect kan geeloranje het beste gecombineerd worden met basiskleuren als zwart, antraciet en/ of wit. Hierdoor blijft de kleur geel in haar kracht staan maar wordt ze niet overweldigend. In kinderkamers kan de kleur ook wel gecombineerd worden met andere vrolijke kleuren in een rustige basis.

Afgezwakte vormen van de kleur geel zoals créme kunnen wel als basiskleur toegepast worden. In ruimten met licht uit het oosten kunnen ze het koele licht neutraliseren en bij ruimten met licht uit het zuiden wordt de warme ondertoon versterkt door het licht. Pas in ruimten met licht uit het zuiden geen geeloranje toe op muren tenzij erg verzwakt met bijvoorbeeld wit, In pure vorm wordt dit namelijk te overweldigend waardoor je snel overprikkeld raakt.


Wil jij graag de kleur geeloranje toepassen in jouw interieur, kinderkamer of kantoor maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen en combineren? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor je is of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen