Verschil complementair en split-complementair kleurenschema

Complementair en split-complementair kleurenschema

07 februari 2023

In een complementair kleurenschema worden kleuren die recht tegenover elkaar staan gecombineerd. Hierdoor ontstaan krachtige kleurcombinaties met een hoog contrast. De kleuren zullen elkaar versterken waardoor ze helderder en prominenter overkomen.

Binnen de kleurencirkel wordt onderscheidt gemaakt tussen sterke complementaire kleuren en zwakke complementaire paren. Primaire en secundaire kleuren worden verbonden en Ittens ontdekte dat wanneer de kleuren onderling vermengd werden, de neutrale kleur grijs ontstond. Daarom worden deze kleuren complementair genoemd omdat ze compleet zijn. De zo ontstane sets sterke kleuren zijn geel en violet; blauw en oranje en rood en groen. De tegenover elkaar liggende tertiaire kleuren vormen de zwakke complementaire combinaties. 

 Verschil complementair en split-complementair kleurenschema

Een variant op het complementaire kleurenschema is split complementair. Binnen deze kleurenschema’s worden niet alleen rood en groen gecombineerd, maar ook geelgroen en roodviolet. Wel geldt hier dat voor een minder overweldigend effect het beste gekozen kan worden voor een basiskleur en twee secundaire kleuren, de laatste kleur kan dan als accent worden toegevoegd.

Ook kan het pallet rustiger gemaakt worden door gebruik te maken van verzwakte kleuren uit de kleurencirkel zoals babyblauw. Blauw en oranje staan tegenover elkaar, maar beide kleuren kunnen verzwakt worden met meer wit of meer zwart. Hierdoor kan je ook vergrijsde blauwtinten combineren met bijvoorbeeld meer oranjebruine kleuren zoals in het voorbeeld hieronder. 

Kleurinspiratie kleurenschema complementair blauw

Reactie plaatsen