kleuren woonkamer eetkamer

De 60-30-10 regel om kleuren toe te passen

14 februari 2023

Wanneer je een kleurenpallet gekozen hebt voor jouw interieur moet je nog bepalen HOE je die kleuren gaat toepassen en in welke verhouding. Je wil de kleuren namelijk mooi uitgebalanceerd hebben zodat ook het resultaat evenwichtig is. Niet dat een kleur heel heftig aanwezig is en de andere kleur wegvalt.

Een fijn hulpmiddel om de verhoudingen tussen kleuren in jouw interieur te bepalen is de 60-30-10 regel. Deze regel geeft in percentages aan voor hoeveel procent de kleur aanwezig is, maar je kan er ook uit halen welke items welke kleur kunnen krijgen.

Prominente kleur 60%

60% van het kleurenpallet vertegenwoordigd de dominante kleur. Deze dominante kleur kan je toepassen in dominante meubels zoals de bank, modulaire meubels (sectionals), primaire kasten, muurverf, vloerafwerking en andere grote items in huis. Pas wel op en kies niet zowel voor de vloer als de wand dezelfde tint, dan wordt het interieur snel heel vlak. Kies voor de vloer liever een mooie visgraatvloer; Hongaarse puntvloer of gietvloer en gebruik de primaire kleur in de muurverf.Ondergeschikte kleur 30%

De ondergeschikte kleur of ook wel secundaire kleur kan je toepassen in middelgrote oppervlakten zoals de gordijnen, vloerkleden, eventueel het plafond, accent meubilair zoals bijzettafels, koffietafels of een roomdivider maar ook vloerkleden, grote kussen en bedlinnen. Ook hier kan je wel een beetje spelen met de gradaties en tinten waarin je de kleur toe past. Teveel van exact hetzelfde wordt saai en vlak.


Accentkleur 10%

De laatste 10% is voor de accentkleur, en niet verrassend deze 10% kan je toepassen in de kleinere interieuritems en accessoires zoals poefjes, kussens, sierlijsten, bloemen, planten, kunstwerken, vaasjes en noem zo maar op. Dit geeft meer diepte aan het interieur ook al worden ze slecht in kleinere oppervlakten toegevoegd. Een accent kleur kan tegenwoordig overigens ook heel goed worden toegepast in bijvoorbeeld stalen deuren waar veel glas in zit, maar ook in lichtknoppen en stopcontacten.


Niet in steen gebeiteld

Het doel van de 60-30-10 regel is balans binnen de kleuren van je interieur. Zie deze regel dan ook al een leidraad, een hulpmiddel, om een evenwichtig kleurenpallet samen te stellen.

Zwart en wit kunnen gebruikt worden om de kleuren extra te laten knallen. Hiermee kunnen ze het kleurenpallet versterken. Let wel op: Indien je zwart of wit laat komen, zorg dan wel dat het een eenheid blijft.

Je kan de 60-30-10 regel ook los zien van je basis. Een grijze betonnen vloer, of een mooi visgraat PVC kan prima buiten de regel vallen. Anders zou je max 3 kleuren in je huis kunnen hebben en dat is natuurlijk ook niet zo.
Reactie plaatsen