kleurenpsychologie gevoel blauw

Kleurenpsychologie primair blauw

Waar staat de kleur blauw voor in de kleurenpsychologie?

De kleur van lucht en van zee en de laatste van de drie primaire kleuren.  Bijna iedereen krijgt een goed gevoel van een blauwe lucht en de zee, niet voor niets dus dat blauw vaak genoemd wordt als lievelingskleur. Het is een kleur die staat voor logisch redeneren, intelligentie, vertrouwen en stabiliteit, het is ook een loyale kleur. Echter kan in een verkeerde context de kleur ook overkomen als conservatief, kil, zakelijk en afstandelijk. Een kleur van status en macht.


Blauw toepassen in het interieur?

Blauw kent veel gradaties, waarbij het primaire blauw in het interieur niet heel sterk wordt toegepast. Beter is het om dan te kiezen voor een rustigere meer gedempte kleur blauw, of om blauw als accent toe te passen in combinatie met bijvoorbeeld een omber kleur.

Een voorbeeld van blauw voor het interieur is de kleur Exciting Night no. 96 een diepe kobaltblauwe kleur van Lab Paint. Night Blue no. 273 is dan nog een paar tinten donkerder, door veel zwart, maar daarmee ook gedempter en rustiger en dus ook voor grotere oppervlakten in bijvoorbeeld de slaapkamer goed toepasbaar. De kleur Medina no. 573 is dan weer sterk en opvallend en goed te gebruiken als accentkleur. Een lichtere meer gedempte blauwtint is bijvoorbeeld: Blue Bay no. 941 welke erg leuk is voor een babykamer. Deze kleur is namelijk ook meer ontspannen met een kalmerend effect.


Hulp nodig bij het toepassen en combineren van blauw in jouw interieur?

Wil jij graag de kleur blauw toepassen in jouw interieur, kinderkamer of kantoor maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen en combineren? Kijk dan eens of een kleuradvies iets voor je is of plan een gratis kennismaking om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Reactie plaatsen