Biophilic Design natuur naar binnen halen

Biophilic Interior Design

Een botanisch interieur ken je waarschijnlijk wel, een interieur vol planten, kleuren groen en natuurlijke robuuste materialen. Biophilic Design zie ik als de meer doordachte en volwassen versie van deze interieurstijl. Het is meer clean en strak. 

Biophilic (Biofiel in het Nederlands) is een stroming binnen de architectuur waarbij er ontworpen wordt vanuit de affiniteit en de connectie die mensen hebben met de natuur. Dit leidt tot ontwerpen, gebouwen en ruimten waar mensen zich prettig en thuis voelen. Als mens willen we ons namelijk niet alleen goed voelen, we zijn ook steeds opzoek naar de essentie van wat goed voor ons is.

Door Biophilic design toe te passen wordt de connectiviteit van de bewoners met de natuurlijke omgeving vergroot door het gebruik van directe en indirecte natuur. Belangrijk hierin zijn logischerwijs planten, natuurlijke materialen maar ook veel natuurlijk daglicht. Dit resulteert vervolgens in welzijnsvoordelen zoals het bijdragen aan het reduceren van angst, pijn en stress een bijdrage aan een beter humeur, meer energie, betere slaapkwaliteit, cognitieve prestaties, sneller herstel, een beter immuunsysteem en een stabielere bloeddruk.

Volgens onderzoek hebben werknemers in een omgeving met meer groen en natuurlijk daglicht een 

  • 15% verhoogd welzijnsniveau doorgegeven; 
  • zijn zij 6% productiever;
  • Zijn zij 15% creatiever.

Planten dragen direct bij aan de kwaliteit van het binnenklimaat. Ze absorberen schimmelsporen en verontreinigende stoffen en hebben daarmee een zuiverende werking maar dragen ook bij aan de luchtvochtigheid. 

Vormen:

Vormen die je terug ziet in dit design zijn natuurlijke en organische vormen, maar ook wel strakke lijnen al hebben deze niet de overhand. 

Kleurgebruik:

Kleuren binnen deze stijl zijn kleuren die van nature terugkomen in de natuur, dus de meer afgezwakte tertiaire kleuren en aardetinten.

Materialen:

Het natuurlijke wordt ook doorgetrokken in de materialen. Hout, steensoorten, marmerstructuren, kurk en ga zo maar door zijn belangrijke materialen binnen deze vorm van design.

Reactie plaatsen