Mid Century Modern Interieur

Naast de Scandinavische interieurstijl bloeide er in de jaren 50 van de vorige eeuw nog een interieurtrend op. Het ‘Mid-Century modern’. Deze stijl en de Scandinavische stijl hebben wel wat van elkaar weg. Met hun eenvoudige, strakke lijnen en natuurlijke tinten passen meubels in Mid-Century stijl dan ook perfect bij de minimalistische esthetiek van de Scandinavische ontwerpen. Op kleurvlak vertonen beide stijlen wel een opvallend verschil. Waar het scandinavisch design wordt gekenmerkt door lichte, heldere en luchtige ruimtes is het kleurenpallet bij Mid Century Modern een stuk donkerder. De stijl is nu populair bij liefhebbers van Vintage.

Kenmerkend voor het Mid-Century Modern is de mate van functionaliteit van de meubels. Dat is ook een van de reden dat naast zitmeubilair als stoelen en lampen ook praktische opbergsystemen kenmerkend zijn voor mid century modern, hierbij is te denken aan de modulaire opbergmeubels van USM Haller. Deze stijl is de woonstijl voor liefhebbers van Vintage in combinatie met functionaliteit.

Iconische ontwerpers uit deze stijl zijn:

  • Het Amerikaanse ontwerp duo Charles en Ray Eames, verantwoordelijk voor veel klassiekers uit de 20ste eeuw. Zoals de houten Eames stoel en de Eames Loungechair met Ottomaan welke aan de buitenkant van hout is en een zitting heeft van leer.
  • De Duitse architect en meubelontwerper Egon Eiermann. In de 2de helft van de 20ste eeuw een van de meest prominente architecten.  Hij ontwierp stoelen als de E10 Wicker chair, de SE 18 inklapbare stoel en de SE 68 multifunctionele buisvormige stoel  welke in de huidige mid-centrury modern interieurs erg populair is.

De ontwerpers zijn niet alleen vanwege de zuivere lijnen, minimalistische silhouetten en natuurlijke vormen bekend maar ook omdat zij creatieve manieren gevonden om (nieuwe) materialen toe te voegen aan het interieur. Denk hierbij aan gegoten plastic, aluminium en plywood. Het mooie aan de meubels van deze ontwerpers, is dat deze in bijna alle interieurstijlen tot hun recht komen. Juist omdat deze items zo immens populair zijn hebben merken als Vitra daarop ingespeeld en klassiekers zoals de Panton en de Eames Plastic Chair in een nieuwe oplage en meteen in meerdere kleuren opnieuw op de markt gebracht.

Reactie plaatsen