Modern interieur

In het begin van de 20ste eeuw nam een aantal ontwerpers afstand van de tot dan toe gebruikte benadering met veel versieringen van de klassieke vormgeving. Zij voerden de credo's Less is more en Form Follows Function in waarin het ontwerp van meubelen, interieurs en objecten puur strak werd met een perfecte versobering van het ontwerp. 

In de moderne interieurstijl worden meubels minder collectief gekozen. De meubelopstelling is ruimer dan in de traditionele interieurs waardoor elk meubel als object duidelijk waarneembaar is. ook wordt in deze interieurs meer ruimte gegeven aan daglicht dat vrijwel onbelemmerd de ruimte in kan stromen. Doordat het licht reflecteert op de glad gestuukte en offwhite betonwanden of de fraaie natuurstenen of houten vloeren ontstaat er een sobere opzet met amper versiering en opsmuk en subtiele elegantie. Doordat er geen onnodige afleiding is wordt er juist onverdeelde aandacht gericht op enkele bewust geplaatste kunstwerken en/ of objecten. Er wordt meestal gezocht naar asymmetrisch evenwicht. 

Er wordt in het totale interieur gebruik gemaakt van natuurproducten en edele bouwmaterialen als natuursteen, lichte houtsoorten, glas, bamboe, sisal en leer die worden soms gecombineerd met industriële materialen zoals stalen buizen, multiplex en buigzame/ persbare kunststoffen. De meer functionele meubelen worden het liefst middels maatwerk  geïntegreerd in de ruimte zodat deze versmelt met de vormgeving.

Reactie plaatsen