Japandi interieur

Japanse traditie meets Scandinavisch design.

Zowel de Scandinavisch als Japans interieurdesign gaat uit van het “Less is more” principe. Japandi is een samentrekking van de twee interieurstijlen en is gericht op eenvoud en het creeren van een rustgevende en warme omgeving met ene minimalistische lay out. 

In 1853 kwam er een einde aan de politieke isolatie van Japan, na 200 jaar dat de grenzen dicht waren openden de grenzen en werd het voor westerse mensen mogelijk naar Japan af te reizen. Deense designers gingen naar deze intrigerende nieuwe wereld en maakten kennis met het Japanse Wabi Sabi wat ongeveer hetzelfde was als hun Hygge, een waardering voor het minimalisme, natuurlijke materialen en eenvoud. De Scandinavische design werden daardoor beïnvloed waardoor het eenvoudige maar toch elegante Japandi tot stand kwam. 

De gelijkenissen tussen het Scandinavische en Japanse design   komen voort uit de culturen van hun herkomst. Beide culturen zijn ontwikkeld in soms gure natuurlijke omgevingen, en hoewel ze dit op een andere manier uiten hechten beide culturen veel waarde aan natuur, eenvoud, authenticiteit en vakmanschap.

De basis van het Japandi interieur wordt gelegd door lichte natuurlijke kleuren als zacht beige en grijs- en aardetinten. Dit kan heel goed toegepast worden doormiddel van bijvoorbeeld betonlookverf of leemstuc. De vloeren zijn net als de muren minimalistisch en natuurlijk bijvoorbeeld met licht eiken of bamboe maar ook de lichte strakke beton of gietvloer (look) vloeren doen het in deze stijl heel goed. Qua meubels kan worden gekeken naar meubels en of accessoires in natuurlijke en organische vormen en ook hier worden natuurlijke materialen als katoen, wol, linnen en hout met elkaar gecombineerd, ook Jute, bamboe en touw doen het erg goed. Toch kan het Japandi wel wat donkere en meer sprekende accenten gebruiken maar wel echt in natuurlijke tinten zoals diep terracotta, donkerbruin en zwart. Verder is rijstpapier in bijvoorbeeld lampen een goede Go-to op nog een extra touch aan het ontwerp te geven. Het interieur heeft een minimalistisch karakter waardoor er geen overload aan accessoires wordt toegepast, planten doen het daarentegen wel heel goed in het Japandi interieur. 

Iconen die enorm goed passen in de Japandi stijl zijn:

  • De Wishbone Chair van Carl Hansson, Het touw waarmee de zitting van deze stoel gemaakt wordt, wordt met de hand gemaakt.

  • De Vlinderstoel van Sori Yanagi uit 1954 combineert Japans vakmanschap met westerse technologie. De stoel welke uit twee delen multiplex bestaat vormen samen de vorm van een vlinder.

  • De Formakami hanglampen van &Tradition, dit jonge bedrijf opgericht in 2010 combineert in deze hanglampen de Japanse traditie van rijstpapier met moderne vormgeving.

  • De Hashira lamp van Norm Architects voor MENU. Ook dit is een fusie tussen traditie en modern design en een referentie naar de traditionele Japanse rijstpapieren lampen terwijl de lamp zelf gemaakt is van kunststof, een linnenkap en staal.


"Wabi Sabi: Accepteren wat is, in het huidige moment blijven en waarderen dat niets voor altijd blijft en niets perfect is."
Wabi: Robuuste eenvoud of Ingetogen elegantie; Sabi: Genoegen nemen met het imperfecte.

Reactie plaatsen