Minimalistisch interieur

Binnen een minimalistisch of basic interieur is het motto in sterke mate Less is More en Keep it Simple. Minimalistisch zegt het al: tot de essentie teruggebracht. Dit resulteert in veel rust en eenvoud. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet toe te voegen. Hierin zit ook een deel van de sterke vergelijking met de moderne interieurstijl. Strak, eenvoudig en vooral functioneel.   Onnodige accessoires en decoratie worden maar in beperkte mate toegevoegd. Vaak zijn de elementen die in een minimalistisch interieur staan van goede kwaliteit en hebben designstukken de voorkeur. Grote verschil met het moderne interieur is dat in een basic interieur in sterkere mate gekozen wordt voor neutrale rustige natuurtinten. Zoveel mogelijk licht is belangrijk. Het kleurenpalet is meestal monochroom

Gedachtegang hierachter is dat wanneer alle overbodige spullen weg zijn de essentie over blijft en er alle ruimte is voor persoonlijkheid. Dit komt doordat in een rustige en lichte basis sprekende of persoonlijke elementen er meer uit springen en beter tot hun recht komen.

Doordat alle overbodige spullen er niet zijn er de ruimte hierdoor rustiger en eenvoudiger oogt is het, als het ook daadwerkelijk opgeruimd is, een redelijk prikkelvrije omgeving waarin de bewoner ook echt tot rust kan komen. Omdat de stijl helemaal persoonlijk te maken is oogt de stijl niet saai.

Materialen die perfect passen binnen de minimalistische interieurstijl zijn hout, beton, vilt, leer en linnen. Door een goede combinatie van verschillende materialen en grijstinten wordt het basic interieur toch warm. Pas op met heftige sprekende tinten. In een licht interieur met veel wit valt een beetje kleur al enorm op. Houten meubels en accessoires geven al veel sfeer. Toch met kleur werken? Vergrijsde pastellen, greige en mauve zijn subtiele kleuren die wel voor een dieptewerking kunnen zorgen.

Omdat de basic/ minimalistische woonstijl licht is en een ruimtelijk gevoel geeft is de stijl bijzonder goed toe te [assen in kleine ruimten zoals studio’s, studentenkamers of starters appartementen of ruimten met een laag plafond.

 

Meubels

Fris, licht, leefbaar en no-nonsense: in een basic interieur mag geleefd worden. De basic woonstijl is een persoonlijke mix van landelijk, klassiek, etnisch en design.

Basic meubel hebben weinig opsmuk, franjes en krullen. Form follows function. Het praktische aspect staat voorop. Dit si niet inherent aan saai of simpel. Grote meubels vormen de basis en strakke lijnen en gedempte tinten zorgen ervoor dat ze niet te aanwezig zijn. Een grote hoekbank met wasbare hoezen, een flinke houten eettafel, betonnen krukjes als handige bijzettafels en een lichte fauteuil in zachte teddystof. Accessoires brengen de spanning en pit die het interieur nodig heeft. Scandinavische en grafische prints voor de muren combineren goed, pastellen brengen romantiek en donkerdere houtsoorten halen de klassieke sfeer naar binnen. 

Reactie plaatsen