Scandinavisch interieur

Zoals de naam al aangeeft vind deze stijl zijn oorsprong in de Scandinavische landen. Noorwegen, Zweden, Finland Denemarken en IJsland. Het is eens stijl die zich kenmerkt door functionaliteit, schoonheid en eenvoud. Dit wordt gecreëerd door veel licht, natuur en natuurlijke materialen, strakke lijnen, organische vormen en ambachtelijke meubels. 

De stijl kreeg rond de jaren ’30 van de vorige eeuw vorm door, met name Deense, ontwerpers die met ontwikkeling en vernieuwing kwamen in het interieur. Deze ontwerpers hebben een belangrijke stempel gedrukt in de transitie die plaats heeft gevonden in het denken over architectuur en interieur naar de moderne bouw- en woonstijlen. Dit deden zij door het toevoegen van eenvoud en functionaliteit aan hun ontwerpen, zonder schoonheid en detail uit het oog te verliezen. Door de naderende Tweede Wereldoorlog werden hun ideeën verder verspreid naar West-Europa en de Verenigde Staten. In de jaren vijftig was er een definitieve omslag gemaakt naar de moderne (woon)stijlen en deze invloed is tot op de dag van vandaag terug te zien in de ontwerpen van meubels, accessoires en interieurs.


Invloedrijke ontwerpers zijn:

  • De Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen. Hij ontwierp de bekende Egg Chair (het ei). Deze stoel wordt door het merk Fritz Hansen nog steeds verkocht.

  • De Deense ontwerper Hans J. Wegner. hij ontwierp de nog steeds populaire Wishbone chair. De in 1949 ontworpen stoel werd geproduceerd en verkocht door het Deense Carl Hansen & Son .

  • De Deense interieurontwerper Vernor panton. Hij experimenteerde met moderne materialen en in samenwerking met Vitra ontwierp hij de bekende Pantonstoel.

  • De Deense ontwerper Poul Henningsen. Hij staat voornamelijk bekend om zijn ontwerpen voor verlichting.

  • De Finse architect en industrieel ontwerper Alvar Aalto. van hem is het ontwerp van de Iconische Aalto vaas die nu nog steeds via Iittala verkocht wordt en geïnspireerd is op golven en Finse meren.

  • De Finse zakenvrouw Armi Ratia. Zij is cofounder van het Finse ‘Marimekko’ dat bekend staat om de kleurrijke stofontwerpen.

  • De Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper Ludwig Mies van de Rohe. Zijn architectuur bezit heldere afgemeten vormen en onderscheidt zich door het overdacht en precies gebruik van glas, staal en natuursteen. Van hem is de uitspraak: “Less is more”

Ondanks dat de oorsprong van de stijl teruggaat naar het begin van de 20ste eeuw is deze interieurstijl continue blijven ontwikkelen en steeds populairder geworden. Inmiddels zou het bijna een moderne klassieker genoemd kunnen worden omdat de stijl overal ter wereld immens populair is.
De kracht van Scandinavisch design ligt nog steeds in de eenvoudige, functionele en warme decoratieve stijl, waarin wittinten, neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten de hoofdrollen spelen. Eenvoudige lijnen worden met een strakke en frisse look gecombineerd tot een gezellig en licht interieur. 

Kleuren die terugkomen in de Scandinavische interieurs zijn veelal rustige pasteltinten al wordt tegenwoordig ook wel meer pit toegevoegd met meer sprekende kleuren als accent.

Een andere sterke nieuwe stroming welke voor een groot deel zijn oorsprong vind in de Scandinavische interieurstijl is het Japandi. De Japandi stijl combineert het beste uit de Scandinavische en Japanse interieurstijl. De look is minimalistisch, functioneel, warm en rustgevend en mag een vleugje imperfectie hebben.

Reactie plaatsen