Industrieel interieur

De industriële interieurstijl kenmerkt zich door strakke lijnen afgewerkt in robuuste harde materialen als metaal, hout en baksteen. Hierdoor wordt vaak als eerste gedacht aan een oud fabriekspand. Toch is de stijl meer afgeleid van de typische New Yorkse lofts. Deze lofts zijn ontstaan toen woonruimte gecreëerd werd in, jawel, oude fabrieks- en pakhuispanden. De authentieke elementen van deze gebouwen, zoals de rauwe materialen, robuuste uitstraling en grote stalen ramen werden behouden. 

Een hedendaags industrieel interieur heeft de karakteristieke uitstraling van deze lofts, met een moderne twist. Ondanks dat lofts over het algemeen heel hoog en ruim zijn, wordt de industriële inrichting volop toegepast in allerlei verschillende type woningen. Door  juist materiaalgebruik en een afgestemd kleurenpalet kan de industriële inrichting in elke ruimte worden toegepast. 

Het stoere, robuuste gevoel komt sterk naar voren in deze stijl. Toch heeft deze stijl meerdere varianten namelijk de donkere ruige vintage (speak easy) variant en de lichtere strakke maar toch robuuste variant. Het is een stijl die je vaak in combinatie met óf de landelijke interieurstijl tegenkomt (Landelijk-Industrieel) of met de moderne interieurstijl (Modern-Industrieel).

Manieren om de industriële interieurstijl vanaf de basis toe te passen in huis zijn bakstenen muren, gietvloeren, (onbewerkt) hout, staal, beton en grote zwartstalen frames voor industriële deuren en ramen. Wanneer deze materialen terugkomen dan is een authentieke en robuuste basis al neergezet. 

Kasten en tafels die perfect tot hun recht komen in een industriële inrichting bestaan veelal uit zwartstalen frames met onbewerkt houten bladen.
Het kleurenpallet bestaat voornamelijk uit donkere en natuurlijke tinten, waaronder zwart, grijs, bruin, taupe en houtkleur. Deze ietwat sombere tinten kunnen tot leven worden gebracht middels rijke kleuren of juist verzacht worden door het gebruik van warme vergrijsde tinten.

Voor banken en stoelen is bruin of cognac kleurig leer dan weer uiterst geschikt. Valkuil van de stijl is dat er helemaal geen zachte materialen worden toegepast en het interieur hierdoor koel en kil overkomt. Vloerkleden, kussens en plaids kunnen verzachting aanbrengen in het interieur waardoor het wel huiselijk voelt.

Reactie plaatsen