Klassiek Interieur

De klassieke interieurstijl wordt over de hele wereld toegepast en is ontstaan vanuit de Griekse en romeinse oudheid. In de 14e eeuw werd deze interieurstijl herontdekt naar aanleiding van antieke vondsten bij opgravingen in Italië. Deze stijl spreekt veel mensen aan vanwege de ontwerpverhoudingen die hierin te zien zijn en die men als perfect, harmonisch en evenwichtig ervaart.

Typerend voor de klassieke interieurstijl zijn de symmetrische en geometrische ontwerplijnen. Deze specifieke ontwerplijnen zijn overal zichtbaar: In de meubelopstellingen welke in de basis symmetrisch is, maar ook in de afwerking van vlakken in het interieur met ornamentele versieringen. Op wandpanelen zijn zuilen en pilasters te zien. Op plafonds vaak sierpleisterwerk waarop sierlijke bloemen en bladvormen, guirlandes etc. zijn aangebracht. Voor de vloer wordt gekozen voor een glanzende gladde natuursteen, tegels en/ of mozaïeken en opgepoetste hardhouten vloeren waar in geometrische vormen en patronen zijn opgenomen. 

Er worden in deze interieurstijl poederachtige getemperde kleuren toegepast, gecombineerd met delicaat wit pleisterwerk en vergulde elementen. Typische klassieke kleuren zijn bordeauxrood, pruimenpaars, een warme messingkleur en donker bruin. Ze stralen een oudere meer traditiegetrouwe luxe en weelde uit. Deze tinten worden vaak gebruikt in gordijnen, het bekleden van meubelen en vloerkleden. De meubels hebben een fijne belijning en zijn fraai afgewerkt. Donkere houtsoorten zoals mahonie en kersenhout worden het meest gebruikt.

Het esthetische element is hier veel meer aanwezig dan in de landelijke interieurstijl. 

Reactie plaatsen