Kleurenpsychologie neutrale kleuren

Wit

Eigenlijk is wit geen kleur omdat het alle lichtbundels reflecteert. Wit is de kleur van zuiverheid, perfectie en vroeger: Maagdelijkheid. Het is een neutrale kleur die staat voor vrede, rust, en helderheid. Te veel wit kan echter ook als koud, kil, steriel en onverschillig overkomen.

Grijs

Grijs is een menging van zwart en wit. Het is een kleur met weinig positieve eigenschappen. Men heeft dan ook sneller negatieve associaties bij deze kleur. Echter zijn er wel positieve associaties, zo is het tijdloos en strak. Het is een neutrale kleur die ook snel als saai ervaren kan worden. De kleur geeft weinig gevoel van openheid.

Zwart

Waar wit alle kleuren weerkaatst, neemt zwart alle kleuren op. Het is de donkerste kleur met vele eigenschappen. Zo wordt zwart gezien als een elegante kleur die degelijkheid en autoriteit uitstraalt. Ook staat de kleur voor Glamour. Echter kan de kleur van de duisternis ook een gevoel van dreiging opwekken, van angst en verstikking. Kleurcombinaties zijn hier dan ook belangrijk.


Bruin

Bruin is de kleur van hout en van de aarde. Het wordt verkregen door meer zwart toe te voegen aan oranje. De kleur geeft een gevoel van warmte, gezelligheid en veiligheid waardoor de kleur ook staat voor betrouwbaarheid. De kleur kan echter ook als saai, oubollig en levenloos overkomen. Het is een kleur die een beetje koppig is, en kan worden gezien als de mannelijke tegenhanger van het vrouwelijke roze.

Beige

Beige is een lichte zandkleur zoals een vergrijsde geel of een hele lichte bruintint. Vroeger waren de benamingen beige en ecru synoniemen voor dezelfde kleur. Ecrú in het Frans betekend letterlijk puur of ongebleekt. Net als met de term Vanille kan beige een metafoor zijn voor saai en conventioneel.

Beige is tegenwoordig een populaire kleur met de warmte van de kleur bruin en het lichte van wit. Ondanks dat sommige mensen het dus een saaie kleur vinden is de kleur ook kalmerend, relax en betrouwbaar. Daarnaast is beige een veelzijdige kleur die met veel andere kleuren samengaat.

Taupe

Taupe is een kleur die niet echt bruin is, maar ook niet echt grijs. Het wordt vaak gezien als een saaie, flauwe kleur, terwijl de kleur in combinatie met neutrale- en huiskleuren juist heel goed samengaat en tegenwoordig in het interieur ook populair is. Het wordt gezien als een zelfverzekerde kleur die uitnodigend werkt. De kleur is Neutraal en kalmeert en wordt gezien als gezellig.


Tan

Tan, letterlijk vertaald gebruind is een bleke bruine tint, officieel komt de naam weg van het looien van leer. Net zoals andere bruinen roept de kleur warme op en veiligheid, ook geeft het een gevoel van aarding en stabiliteit zoals meer bruinen doen. De tint valt in de categorie neutrale kleuren.


Cognac

De kleur van de Franse alcoholische drank, gemaakt va gedestilleerde druiven. Cognac straalt warmte en subtiliteit uit maar ook complexiteit. Het is een bruin die verkregen is met meer rood en met een grijze ondertoon. De kleur ontlokt Glamour en verfijning in tegenstelling tot veel andere bruinen. Deze kleur behoudt wel een aards karakter en geeft een gevoel van rijkdom en luxe. Deze kleur komt ook veel terug in leren bekleding en in combinatie met historische kleuren voor een klassiek karakter. Maar ook in stijlen als Mid-century modern komt de kleur goed tot zijn recht.

Reactie plaatsen