Retro interieur

De retro interieurstijl staat voor het geïnspireerd zijn door stijlen uit het verleden en deze in een nieuw jasje toe te passen in het huidige interieur. Het idee hierachter is om een nostalgisch gevoel op te roepen. Retro is niet hetzelfde als vintage. Vintage meubels moeten namelijk een bepaalde leeftijd hebben om vintage genoemd te mogen worden waar een retro interieur vaak uit nieuwe stukken bestaat. De retro interieurstijl richt zich met name op de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw.

Dit is goed terug te zien in het gebruik van kleuren en patronen die typerend zijn voor deze tijd. Ook de ronde vormen van de poten van banken, tafels en kasten doen sterk denken aan deze periode. Denk hierbij aan meubels met ronde hoeken; een opvallende print op de muur; nostalgische kleuren. Ook het gebruik van kunststof in het interieur past binnen de stijl.

Het begon met kleuren zoals oranje, geel, bruin en groen Tegenwoordig worden ook wel kleuren als paars en turkoois tinten toegepast in Retro interieurs.  Maar ook houten meubels met prachtige ronde vormen en hoeken. In de jaren vijftig werden ook de nieuwste en vooruitstrevende meubels ontworpen zoals de Eames stoelen van het duo Ray en Charles Eames. We kennen allemaal de Eames DSW eetkamerstoel wel die nog steeds een uniek meubelstuk en een echte design klassieker is.

Retro interieurs kunnen wel vintage of tweedehands items bevatten. De retro stijl leent zich erg goed voor het verduurzamen van het interieur omdat tweedehands designklassiekers hier erg goed tot hun recht komen.

Reactie plaatsen