Woonkamer

01 november 2022

De woonkamer is in veel huishoudens de leefruimte en vaak samen met de keuken het kloppend hart van een woning. Het is met name in sociaal opzicht een belangrijke ruimte omdat gezinsleden hier samen komen en met of zonder elkaar dingen doen. Ook in studentenhuizen is de woonkamer vaak een centraal punt. De woonkamer is ook veelal de ruimte waar gasten ontvangen worden, er wordt gepraat, gelezen, ontspannen, muziek geluisterd en video’s gekeken via tv of streamingsdiensten. Deze activiteiten kunnen in principe de hele dag doorgaan.

Vanwege de vele functies die de woonkamer heeft is opbergruimte vaak een lastig te realiseren onderdeel. Er moet dus goed nagedacht worden over welke spullen opgeborgen moeten worden in de woonkamer en vervolgens moet hiervoor voldoende kast- en opbergruimte voor gepland worden. 

In het algemeen geld dat open kasten vol met spelletjes, boeken en spullen veel onrustiger oogt dan een dichte kast waarin al deze spullen achter een dichte deur liggen. Een stelregel hier zou kunnen  zijn om open kasten alleen te vullen met mooie objecten die ook daadwerkelijk de moeite waard zijn om ten toon te stellen zoals mooie vazen, sculpturen of beeldjes. Boekenkasten zijn hierin overigens een uitzondering. Boeken in een kast worden namelijk niet afzonderlijk van elkaar gezien maar als geheel. Dit kan juist een positief sfeereffect hebben op de ruimte.

In een multifunctionele kamer zoals de woonkamer is het daarnaast belangrijk om goede verlichting te hebben voor zowel algemeen licht, sfeer- en accentverlichting en werkverlichting. 

Ga je een indeling en ontwerp maken voor de woonkamer dan is het verstandig om onderstaande functies na te gaan en indien nodig mee te nemen.

 1. Zitten;  voor de tv, voor de open haard of om te lezen en gesprekken te voeren?
 2. Visite ontvangen;
 3. Thuis werken en/ of huiswerk maken;
 4. Spelen;
 5. Eten;
 6. Muziek luisteren;
 7. Muziek maken;
 8. Opbergen;
 9. Plek voor het etaleren van kunst;
 10. Plek voor accessoires en verzamelingen.

  Dit vertaald zich vervolgens door in:
 • Voldoende zitplekken op stoelen en of banken voor het aantal personen dat er tegelijk gebruik van maakt;
 • Een plek waar aan een bureau en of tafel gezeten kan worden en waar plek is voor een laptop en schrijfgerei.
 • Speelhoek voor eventuele kinderen;
 • Eettafel;
 • Eventuele sound systems;
 • Kasten, manden en of kisten waarin speelgoed, boeken en overige spullen in opgeborgen kunnen worden.

Ook hier kan maatwerk een uitkomst bieden in het efficiënt en effectief samenvoegen van functies wanneer er niet genoeg ruimte is om alle onderdelen op zichzelf staan toe te voegen middels losse kasten en bureaus.

Reactie plaatsen