Meubelplanning

31 oktober 2022

In bestaande huizen wordt de meubelopstelling veelal bepaald door de positie van lichtpunten, stopcontacten en aansluitingen voor de televisie. Ook kan het zijn dat een bank in de winkel is aangeschaft en eenmaal thuis toch niet zo goed in de ruimte past als vooraf gedacht waardoor steeds maar gecombineerd en veranderd wordt op basis van deze eerder gemaakte (foutieve) keuzes en leveren deze vervolgkeuzes niet de verbetering waar op gehoopt was. Het gebeurt ook regelmatig dat de smaak van bewoners veranderd waardoor nieuwe en oude meubels niet meer met elkaar matchen.

Ieder meubel is een wezenlijk onderdeel van de ruimte. Meubelen vragen niet alleen letterlijk ruimte, maar hebben daarnaast ieder weer eigen ruimte-effecten die visuele aandacht vragen. Het is daarom van belang om  goed na te denken over de wenselijkheid van alle interieur onderdelen en het effect dat voor die onderdelen verwacht wordt. Alle stukken moeten onderling bij elkaar passen en goed aansluiten bij de gekozen vormgeving van het decor en de ruimte.

Wanneer een specifieke interieurstijl zoals Scandinavisch, Japandi of juist modern of klassiek gewenst is dan is het belangrijk om de typische stijlkenmerken voor de vormgeving van meubelen uit die interieurstijl terug te laten komen.

 

Plannen vanuit de gebruiker

Hoewel meubelen een hoge decoratieve functie hebben binnen de vormgeving van het interieur zijn het in eerste instantie ook gebruiksvoorwerpen die dus ook in het gebruik moeten voldoen aan de wensen. De meubelen zoals wij die kennen zijn in de loop van de menselijke geschiedenis ontwikkeld door en voor mensen. Het uiterlijk van ozne meubelen is met de tijd mee steeds een beetje veranderd, maar de basis voor het ontwerp is toch vaak de menselijke maat gebleven. 

Op basis van de lengte van het gemiddelde bovenbeen wordt de diepte van het zitvlak van een stoel bepaald en de gemiddelde lengte van het onderbeen bepaalt de hoogte van het zitvlak van de stoel. De hoogte van de tafel wordt vervolgens weer afgeleid van de hoogte van de stoel en de ruimte die nodig is voor het bovenbeen op het zitvlak. Op een stoel zit je vaak actief.

Bij relaxed zitten zoals op een bank ontstaan andere verhoudingen omdat mensen hier meer onderuitgezakt zitten of meer zijwaarts zitten.

De maten verschillen per fabrikant iets maar hebben wel vaak de menselijke maat als uitgangspunt. Is de gebruiker veel kleiner of vele malen groter dan is maatwerk wellicht een optie om eens te onderzoeken.


Plannen vanuit het gebruik

Meubelen zijn primair gebruiksvoorwerpen die gebruikers moeten ondersteunen bij activiteiten in verschillende ruimten, daarom is het bij het kiezen van meubelen belangrijk om na te gaan wat precies de gebruiksdoelen zijn. Voor het meubel wordt gekozen moet dus goed nagegaan worden welke functie het meubel heeft. Een kast kan namelijk nodig zijn om op te bergen of juist om objecten te etaleren. Vervolgens in de maat van de spullen die opgeborgen moeten worden en de objecten die geëtaleerd worden ook van belang. Aan het type en de uitvoering van meubelen kunnen dan op basis daarvan bepaalde gebruikseisen worden gesteld.

Het is belangrijk om in een meubelplan te zoeken naar een goede afstemming tussen de decoratieve en functionele waarde van stukken. Door het verwachte gebruik van meubelen vooraf goed in kaart te brengen kunnen veel betere keuzes gemaakt worden voor de soorten en uitvoeringen. Soms is maatwerk dan ook een betere oplossing dan losse stukken kopen in een woonwinkel.

Reactie plaatsen