Thuiswerkplek

01 november 2022

Na corona is het normaler geworden om als werknemer thuis te werken maar ook voor ZZP’ers en studenten is het belangrijk om een fijne plek te hebben waar gestudeerd en gewerkt kan worden. Dit geldt overigens ook voor het privé gebruik van een computer voor bijvoorbeeld het maken van planningen, boodschappenlijstjes of het doen van de administratie.

Hiervoor is niet altijd een aparte kamer beschikbaar maar een vaste plek waar mappen, papier en laptop een vaste plek hebben is plezieriger dan wanneer alles elke rondslingert op de eettafel. Wanneer er geen aparte ruimte is kan in een ruimte met al een gebruiksfunctie zoals de slaapkamer gekeken worden of een deel van de ruimte al thuiswerkplek kan dienen.

Indien een werkplek gemaakt wordt in de slaapkamer dan is het wel verstandig om hier bedachtzaam mee om te gaan. Wanneer de kamer namelijk hoofdzakelijk geassocieerd wordt met werken dan zal de slaapkwaliteit achteruit gaan. Kamerschermen of panelen kunnen helpen deze functies te scheiden.

Makkelijker is het als er wel een aparte ruimte beschikbaar is. Deze kan dan namelijk optimaal worden ingedeeld als thuiswerkplek. Kleuren kunnen actiever en er kan vaak meer opbergruimte worden gerealiseerd voor mappen, papierwerk en andere spullen die nodig zijn om thuis te werken. 

Verlichting is op een thuiswerkplek ook heel belangrijk, helemaal als er ook ’s avonds doorgewerkt wordt is het van belang goede verlichting te hebben. Is de ruimte namelijk donker en het scherm van een laptop bijvoorbeeld heel licht en fel dan kan dit onaangenaam worden en zorgen voor verminderde concentratie en hoofdpijn. 

Ga je een indeling en ontwerp maken voor een thuiswerkplek dan is het verstandig om onderstaande functies mee te nemen.

  1. Werken;
  2. Studeren;
  3. Administratie bijhouden;
  4. Computerwerk;
  5. Hobby’s;
  6. Muziek maken;
  7. Opbergen;
  8. Muziek luisteren.
Reactie plaatsen