Slaapkamer

01 november 2022

De slaapkamer

Het primaire doel voor deze ruimte is slapen, bij volwassenen vaak meer dan voor kinderen en tieners. Hiervoor is een goed bed belangrijk, een geschikt matras en uiteraard beddengoed. Daarnaast zijn verduisterende gordijnen aan te raden om het licht te weren en een praktische kledingkast met voldoende ruimte en eventueel een stoel of andere plek om gedragen maar nog niet vieze kleding neer te leggen. Goede algemene verlichting is prettig maar ook verlichting voor het lezen en sfeerverlichting zijn belangrijk in een goed ontwerp.

De slaapkamer is voor veel mensen ook een persoonlijke en intieme ruimte waarin intimiteit en ontspanning belangrijke functie-eisen kunnen zijn. Een sfeervolle en persoonlijke inrichting draagt hieraan bij.

Omdat de slaapkamer een groot deel van de tijd niet wordt gebruikt kan een deel ervan eventueel gebruikt worden voor een andere activiteit zoals werken, spelen, fitness of tv kijken. De benodigde voorzieningen hiervoor kan uit die activiteiten opgemaakt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het opladen van een telefoon, wat veel mensen ’s nachts doen. Belangrijk is wel dat de functie van slapen niet ondermijnd wordt.

Met een tijdloze en neutrale basis van het decor is het mogelijk om het interieur af te stemmen op de voorkeuren van dat moment door het gebruik van posters, accessoires en kussens.

Kinderkamers

In kinderkamers kunnen nog wel eens thema-uitvoeringen worden toegepast zoals jungle, prinsessen, Outer Space en de oceaan. Kinderen kunnen hier heel blij van worden en voor een bepaalde periode belangrijke prikkels halen uit het interieur, maar ze zijn er ook snel op uitgekeken. Bovendien kan de omgeving ook een negatieve werking hebben op het kind. Een druk thema kan namelijk ook teveel zijn voor een kind dat de prikkels niet goed kan verwerken. Ditzelfde geldt voor felle (trend) kleuren. Kleuren roepen namelijk een emotie en mate van activiteit op die de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Tienerkamers

Vanaf de pubertijd trekken tieners zich vaker terug in hun kamer om daar al dan niet alleen te gamen en of ontspannen. De slaapkamer krijgt dan ook vaak de extra functie van studeerkamer en ook is de kans op logees veel groter. Een interieur dat goed aansluit pop het gebruik bied dan ook structuur waardoor minder chaos ontstaat dan bij ad hoc interieuroplossingen.

Ga je een indeling en ontwerp maken voor de slaapkamer dan is het niet alleen verstandig om onderstaande functies na te gaan en indien nodig mee te nemen maar ook na te gaan in welke levensfase de gebruiker zit.

 1. Slapen;
 2. Opbergen;
 3. Lezen;
 4. Studeren;
 5. Gamen;
 6. Werken;
 7. Zitten;
 8. TV/ streamingsdiensten kijken;
 9. Muziek luisteren;
 10. Spelen;
 11. Computeren;
 12. Logees ontvangen;
 13. Bezoek ontvangen.
Reactie plaatsen