Keuken

01 november 2022

De keuken is met name in landelijke interieurs het kloppende hart van het huis. Tegenwoordig is dit in nieuwere huizen minder zo omdat de keuken vaak in een ruimte staat met de zithoek en eethoek. De keuken is wel een plek gebleven waar maaltijden worden bereid. Voor die maaltijden worden boodschappen gedaan, die boodschappen moeten worden opgeborgen; groente en fruit wordt schoongemaakt en ingrediënten gesneden, vervolgens worden de ingrediënten samen klaargemaakt tot maaltijd en opgediend. In veel huizen staat de eethoek in of bij de keuken dus er wordt ook gegeten en vervolgens wordt er weer opgeruimd. Een keuken die deze activiteiten niet goed faciliteert wordt als onpraktisch ervaren.

Om een indeling te bepalen voor de keuken is het verstandig om de stappen na te gaan die worden gezet in de keuken. Wanneer dit gedaan wordt vanaf het binnenkomen met de boodschappen tot het opbergen van schone vaat (en alle stappen tussenin) kan de beste plaats worden bepaald voor kasten, werkbladen, keukenmachines en de logische looproutes. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de ruimte die laden en deurtjes nodig hebben om ze te openen.

Wanneer de keuken wordt gebruikt als woon- en leef-keuken dan wordt de eettafel een belangrijk multifunctioneel meubel waaraan ook geknutseld wordt, huiswerk wordt gemaakt en wellicht aan wordt geborreld. Opbergruimte in de buurt is dan ook belangrijk om de op tafel liggende spullen in op te bergen zoals sleutels, boeken, spelletjes en de post. De verlichting moet flexibel zijn en geschikt voor allerhande activiteiten aan de eettafel.

Ga je een indeling en ontwerp maken voor de woonkamer dan is het verstandig om onderstaande functies na te gaan en indien nodig mee te nemen.

  1. Bereiden van eten;
  2. Schoon spoelen;
  3. Opbergen van servies glaswerk, pannen, bestek en keukengerei en voorraad;
  4. Eten;
  5. Zitten;
  6. Gasten ontvangen;
  7. Eventueel tv kijken, muziekluisteren, lezen of werken.


Keukenopstellingen

Er zijn verschillende opstellingen voor de keuken mogelijk.

De klassieke rechte opstelling; de hoekkeuken (l-vorm), De U-vorm, de parallel opstelling, de keuken met eiland en een keuken met een schiereiland. In de basis hebben alle keukens een van deze vormen, al dan niet uitgebreid met extra nisjes, zitjes en of koffiecorners.

Bij het indelen van de keuken is het prettig om een ideale werkdriehoek te creëren. Deze driehoek wordt gevormd door de koelkast, wasbak en kookplaat, ofwel de functies koelen, spoelen en koken. Dit zijn namelijk de functies die het meest worden afgewisseld en waarbij de meeste meters worden gemaakt in de keuken. De driehoek is bedoeld om de keuken zo in te delen dat er geen onnodige meters gemaakt hoeven worden terwijl er wel genoeg werkbladruimte over blijft. In een klassieke rechte opstelling is een driehoek natuurlijk niet helemaal mogelijk.

Reactie plaatsen