Badkamer

01 november 2022

De badkamer om een bad kan nemen, zich te wassen en verzorgen. Maar tegenwoordig heeft lang niet elke badkamer meer een bad, sterker nog deze wordt vaak vervangen voor een ruimte (inloop)douche omdat dat beter aansluit bij de snelle en drukke levensstijl van de huidige tijd. Ook een te kleine ruimte kan ervoor zorgen dat het bad wordt weggehaald. Het primaire doel van de badkamer is in de loop van jaren wel hetzelfde gebleven namelijk de persoonlijke hygiëne, waarin met warm en soms koud (wim hof) water het lichaam gereinigd wordt. De douche, het bad en de wastafels zijn de belangrijkste onderdelen in de ruimte al wordt hier tegenwoordig ook vaak een toilet aan toegevoegd. 

Ondanks dat de badkamer belangrijk is en vaak ook gezien wordt als ruimte voor ontspanning is het ook vaak een bron van irritatie. Die irritatie ontstaat vaak doordat gezinsleden het liefst op hetzelfde moment gebruik willen maken van de ruimte en dit lang niet altijd kan. Hiermee kan overigens wel rekening gehouden worden in het ontwerp maar dan is het wel belangrijk dat voor alle gebruikers de faciliteiten en de nodige gebruiksruimte ingebracht wordt.

In een goed badkamer ontwerp zijn het comfort, de veiligheid, de bruikbaarheid en de schoonheid met elkaar samengebracht. 

Ga je een indeling en ontwerp maken voor de badkamer dan is het niet alleen verstandig om onderstaande functies na te gaan maar ook om de levensfase en aantal personen mee te nemen.

 1. Baden en douchen;
 2. Afdrogen en aankleden;
 3. Wassen en tandenpoetsen;
 4. Make-up
 5. Haren verzorgen;
 6. Toilet en optioneel een bidet;
 7. Sauna en of stoomcabine
 8. Opbergen van handdoeken, toiletartikelen en andere spullen
 9. Vuile was wassen en drogen;
 10. Ontspanning
 11. Optioneel muziekluisteren
Reactie plaatsen