Vaste tapijtvloeren

09 november 2022

Onder de tapijten wordt onderscheid gemaakt tussen kamerbreed of vast tapijt en de losse tapijten die voornamelijk als vloerkleed dienen. Kamerbreed of vast tapijt is beschikbaar in alle mogelijke samenstellingen van kleuren, materialen, patronen en texturen.

De lengte, aard, en dichtheid van de polen bepalen niet alleen het uiterlijk maar ook hoe het tapijt aanvoelt. Tapijten worden machinaal gemaakt uit wol, katoen of synthetische vezels zoals polyamide en polypropeen. De natuurlijke vezels geven het aangenaamste en comfortabelste gevoel en zijn makkelijker in onderhoud. Voor kantoren of hotels wordt vaak een variant gebruikt die natuurlijke en synthetische vezels combineert.

Vast tapijt wordt meestal getuft en is gewoonlijk laagpolig, wat betekend dat de polen kort afgesneden of geschoren worden. Het bestaat uit drie lagen: onderaan de rug, daarboven het tuft- of draagdoek en dan de pool. De kwaliteit en levensduur zijn afhankelijk van de samenstelling, de poolstructuur en de manier waarop het vervaardigd is. Het is verkrijgbaar op rollen maar ook als tegels en wordt gelijmd of opgehangen. Het is niet aan te raden de tapijten los te leggen.

Het materiaal is geluiddempend, zacht, aangenaam om op te lopen en veerkrachtig. Het is van nature niet stroep waardoor je er nauwelijks op uit kan glijden. Vast tapijt met ondertapijt is niet geschikt voor ruimtes met vloerverwarming. Tapijt is beperkt vocht- en vlekbestendig waardoor het niet aan te raden is om tapijt in de keuken en/ of badkamer te leggen. 

Het grootste nadeel van tapijt is het feit dat de huisstofmijt zich erin kan nestelen. De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen allergische reacties veroorzaken als ze verbonden worden met stofdeeltjes en vervolgens worden ingeademd. In eengezinswoningen wordt tapijt dan ook om hygiënische redenen niet veel gebruikt.

Vast tapijt moet regelmatig gestofzuigd worden en ook een jaarlijkse behandeling met droog shampoo is aan te bevelen. Tapijten gemaakt met een synthetische vezel mogen direct grondig gestofzuigd worden. Bij wollen tapijt is in eerste instantie iets meer voorzichtheid geboden: In het begin mag je alleen kleine rustige bewegingen maken. Periodieke reiniging houd het tapijt in optimale conditie en kan het proces van spoorvorming verkleinen.

De prijs van tapijt is afhankelijk van het soort vezel en de productiemethode. Synthetische vezels zijn over het algemeen goedkoper dan natuurlijke vezels.

Reactie plaatsen