Polyurethaan (PU) gietvloeren

09 november 2022

Polyurethaanvloeren zijn gietvloeren (PU-gietvloeren) gebonden door polyurethaanhars, een flexibeler materiaal dan epoxy. Het effect is een aangename en zachte vloer. Een kunstharsvloer kan op elke harde en voldoende stabiele droge ondergrond aangebracht worden. De dikte van de vloer is ongeveer 2-4 millimeter. Het flexibele karakter van het materiaal uit zich ook in een grote impactbestendigheid: Een object dat op de vloer valt laat namelijk niet noodzakelijk sporen na. Scherpe voorwerpen kunnen wel beschadigingen aanbrengen.

Net zoals bij Epoxyvloeren wordt er gewerkt in meerdere lagen. Een primer zorgt voor de hechting op de ondergrond, een schraaplaag heeft een egaliserende functie en vangt oneffenheden op, dan volgt de gekleurde PU-vloer en een of twee lagen PU-vernis, die beschermen tegen krassen.  Voor het plaatsen moet gerekend worden op een droogtijd per laag van ongeveer een dag. Pas een dag na het drogen van de laatste laag is de vloer te belopen. Pas je de vloer toe in de badkamer dan is het verstandig een slipvaste coating te gebruiken. De vloer is namelijk niet slipvast als deze nat is.

De kleurkeuze voor PU-vloeren is oneindig, de vloer is verkrijgbaar in alle RAL of NCS kleuren. Er kan dus gekozen worden voor een sterk visueel effect maar in de regel wordt gekozen voor monotone, effen en strakke vloeren omdat dit beter past bij het karakter van het interieur waarin de vloer geplaatst wordt, dit zijn namelijk vaak moderne strakke interieurs. Een gewolkt effect zou ook perfect kunnen maar wordt niet in de productie maar ter plekke gecreëerd, zo ontstaat een unieke vloer.

Een PU-gietvloer is naadloos, vloeistofbestendig en erg hygiënisch. Om de vloer goed te onderhouden volstaat het regelmatig schoonmaken met een PH-neutrale reiniger en stofzuigen met een parketborstel. Voor een volledige opfrisbeurt van de vloer kan een nieuwe vernislaag aangebracht worden. De PU-gietvloer kan gecombineerd worden met vloerverwarming.

De prijs van de vloer is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen. Hoe groter het oppervlak en hoe minder hoeken en kanten hoe lager de vierkante meterprijs. Er kan gerekend worden met een vanaf prijs van €80,- per vierkante meter. De vloer is niet zelf te plaatsen, dus dit moet door een gespecialiseerd bedrijf/ vakman gedaan worden.

Reactie plaatsen