Laminaatvloeren

07 november 2022

Voor het maken van laminaatvloeren worden geen natuurlijke bronnen aangesproken. De kern van laminaat is een hdf-plaat, bestaande uit fijne houtvezels die met een hoge densiteit geperst en watervast worden verlijmd. Hoe dichter de samendrukking hoe hoger de kwaliteit. Daarboven komt een fotoprint die zorgt voor het dessin, en helemaal bovenaan ligt een transparante melaminelaag. Onder de hdf-plaat bevind zich nog een tegenlaag, die beschermt tegen vocht en zorgt voor stabiliteit.

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende motieven en kleuren, van houtstructuren tot steen- en textielprints. Ook laminaat kan voorzien worden van V-groeven en reliëf voor een meer natuurlijke look.

De planken of tegels zijn makkelijk zelf te plaatsen op bestaande vloeren. Laminaat kan het beste wel eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte voordat de verpakking opengemaakt wordt. De ondergrond moet droog, vlak en stofvrij zijn. Met een kliksysteem kan de vloer heel makkelijk geplaatst worden zonder lijm. De planken moet je o plaatsen dat het licht over de lengte ervan naar binnen valt. Na de plaatsing kan de vloer direct belopen worden. Voor een betere akoestiek wordt voor het leggen van de vloer eerst een geluidswerende ondervloer gelegd, dit is beter voor het geluid in de ruimte zelf als  voor in de omliggende ruimten.

De toplaag van melamine maakt de vloer sterk, kleurvast en zeer krasbestendig. De vloer is bestand tegen de meeste vlekken en is hygiënisch. Door de gesloten oppervlaktestructuur krijgen stof en ander vuil geen kans zich op te hopen waardoor de vloeren antiallergeen zijn. Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming en er is ook een ruim aanbod aan laminaat met waterbestendige kern die geschikt zijn voor de keuken en badkamer.

Laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven in tegenstelling tot hout niet geschuurd of in de was gezet te worden.  Er zijn twee verschillende kwaliteiten laminaat: Direct Laminate (DL) en het hardere (en duurdere) High Pressure Laminate (HPL). Soms wordt ook een W-classificatie aangegeven waarbij W1 staat voor licht gebruik tot de klasse W6 voor intensief gebruik.

Regelmatig stofzuigen en dweilen met een vochtige dweil volstaat. Hardnekkiger vlekken kunnen met een beetje aceton, wasbenzine of terpentine worden schoongemaakt. Bij grote beschadigingen in een plank moet deze vervangen worden. Laminaat is vele malen goedkoper dan massief houten vloeren.

Reactie plaatsen