Fineerparketvloeren

07 november 2022

Fineerhout is samengesteld uit een dunne laag edel hout (een houtsoort) welke is aangebracht op een zeer harde en waterwerende hdf-plaat (High Density Fibreboard). Er bestaan ook houtenfineervloeren met een kurkenonderlaag (rug) die veerkrachtig en geluiddempend zijn. Fineerhout onderscheid zich van meerlagig parket doordat de bovenste laag dunner is dan 3 millimeter. Het verschil met laminaat zit ook in de toplaag, laminaat heeft namelijk geen toplaag van edel hout maar een papieren fotoprint.

Bij de productie van fineerhout vloeren wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten hout zoals eik, beuk, kers, noten, berk en wengé. Elk van deze houtsoorten behoudt zijn unieke nerfstructuur met als eindresultaat een uniforme maar toch veelzijdige vloer. Bovendien kunnen verschillende fineerhout soorten met elkaar gecombineerd worden. Ook is het mogelijk het hout te voorzien van V-groeven, die het plankeffect extra benadrukken.

Fineerparket kan aangebracht worden op een droge, bestaande vloer. Fineerhout is verkrijgbaar in planken met tand en groef, die eenvoudig in elkaar te klikken zijn. De vloer is goed zelf te leggen als je een beetje handig bent, er moet namelijk wel vaak rekening gehouden worden met de tekening van het hout. De vloer is direct na het leggen te belopen.

Fineerparket is een milieuvriendelijk alternatief voor massief parket omdat er veel minder bomen nodig zijn voor hetzelfde vloeroppervlak. Bovendien is fineerhout veel goedkoper dan massief parket. Ondanks dat het materiaal sterk en slijtvast is gaat het wel minder lang mee dan massief parket omdat er minder van de bovenlaag afgeschuurd kan worden op opnieuw af te werken.

Door de verschillende vernislagen die bij de fabricage zijn aangebracht, is de vloer krasbestendig, elastisch en zeer goed bestand tegen beschadigingen. Ook is de vloer antistatisch en antiallergeen. Door de gladde oppervlakte structuur kan vuil zich nauwelijks ophopen. Fineerparket is warm en te combineren met vloerverwarming. Om extra bescherming te bieden tegen vocht worden de planken behandeld met parafine, desalniettemin is de vloer niet toe te passen in de badkamer of keuken.

De vloer is het beste droog te onderhouden of met een licht vochtige doek. Vlekken kunnen het best verwijderd worden met methanol of gedenatureerde alcohol.

Reactie plaatsen