Bamboeparketvloeren

07 november 2022

Bamboe is een kwalitatief alternatief voor ander houten parket. Bamboe is een grassoort, geen boom, die verhout en zeer snel groeit. Terwijl een eik er gemiddeld een halve eeuw over doet om rijp te zijn voor de productie is bamboe na vier tot zes jaar al klaar om verwerkt te worden. De stengel groeit na het oogsten gewoon weer door uit de wortels. Bamboe is dan ook een makkelijk herwinbare bron.

De eigenschappen van bamboe kunnen het beste vergeleken worden met die van een eik, alleen is bamboe nog harder en wordt er met een minimale dikte een maximale stevigheid verkregen. Bamboe heeft een herkenbare structuur dankzij karakteristieke knopen. Het is verkrijgbaar in planken en in tegels. De kleur van bamboe is wel wat beperkt en varieert alleen tussen wit (onbehandeld) en karamel (na een stoomdrukproces).

De vloer is probleemloos te leggen, maar toch is het aan te raden de vloer door een vakman te laten plaatsen. De legwijze en afwerking van de vloer bepalen immers sterk het (akoestische) wooncomfort achteraf. Een vakman weet het beste hoe de vloer met een maximaal geluiddempend effect gelegd kan worden. Bamboe kan zowel gelijmd, genageld als zwevend gelegd worden, afhankelijk van de uitvoering. Daarna kan de vloer in de olie of lak gezet worden met telkens een ander resultaat. Een geoliede vloer heeft een natuurlijk uiterlijk terwijl een gelakte vloer een glanzende uitstraling heeft.

Bamboe is duurzaam en slijtvast en gaat met goed onderhout tientallen jaren mee. Bamboe heeft weinig poreus karakter, waardoor het bestand is tegen vlekken. Deze vloer is minder gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid dan houtsoorten, waardoor hij niet zo snel zal krimpen en uitzetten. Toch is langdurige blootstelling aan extreme vochtigheid niet aan te raden. Een bamboevloer is compatibel met vloerverwarming op voorwaarde dat hij rechtstreeks op beton is gelijmd. Bij toepassing in de badkamer moet er een voeg gelaten worden die wordt gevuld met elastische silicone waardoor de vloer een extra beschermlaag krijgt.

Bamboe is hygiënisch, anti-allergeen en makkelijk te onderhouden. Een regelmatige beurt met de stofzuiger of een licht vochtige doek vermijd dat zandkorrels of ander vuil het parket beschadigd. Plaatselijke beschadigingen kunnen met vernis worden bijgewerkt. Na 5-8 jaar kan het parket het beste opnieuw geschuurd en gelakt of geolied worden.

Reactie plaatsen