Verouderde houtenvloeren
Door middel van een speciaal verouderings- en kleuringsproces kan nieuw hout in slechts drie dagen tijd de look krijgen van doorleefd hout.
Nieuw geproduceerde planken, afkomstig van niet bedreigde eiken, worden eerst met een machine op een willekeurige manier lichtjes gedeukt en licht beschadigd. Het hout wordt vervolgens met een beits op waterbasis behandeld tot er subtiele tintgradaties ontstaan. Het eindresultaat is een rustieke vloer die nauwelijks van een echte oude vloer te onderscheiden is.
Op het vlak van plaatsing heeft deze behandelingstechniek vele voordelen. Het is niet meer nodig de vloer na het leggen te schuren. Er blijft wel een vakkundige plaatsing en afwerking nodig, maar ie is minder arbeidsintensief. Om tot een goed resultaat te komen moet de ondergrond droog, geïsoleerd en stevig zijn. De planken worden gelijmd, genageld of zwevend gelegd, net zoals parket. Na een dag is de vloer al te belopen.
De kwaliteit van de plankenvloer is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Verouderd hout heeft de charme en uitstraling van echt oud hout en de stevigheid en duurzaamheid van nieuw hout. De vloer is hygiënisch, antiallergeen en warm. Hij geeft een harde strakke indruk maar is toch veerkrachtig.
In tegenstelling tot oud hout biedt deze verouderde vloer een ruimere keuze in kleur, dikte en patronen. Hij is echter niet waterbestendig en zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Een verouderde houten vloer vraagt minder onderhoud dan een gewone. Een wekelijkse schoonmaakbeurt met stofzuiger, borstel of dweil volstaat. Om de 1 a 2 jaar moet de vloer grondig gereinigd worden. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met een licht vochtige doek. Vermijd het gebruik van veel water en bijtende producten. Het is ook aan te raden viltjes te plakken onder meubelpoten om krassen tegen te gaan.
Door het intensieve productie- en afwerkingsproces zijn vloeren van verouderd hout relatief duur. Onder bepaalde voorwaarden zijn de vloeren te combineren met vloerverwarming.