PVC-vloeren

07 november 2022

Een PVC vloer is een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen PVC. PVC staat voor Polyvinylchloride. Vaak is in het materiaal een dessin gedrukt of geperst, waarna er een beschermlaag en slijtlaag worden aangebracht. 

Het materiaal kan de uitstraling hebben van hout, steen of metaal. Vaak lijken deze dessins ook op het geïmiteerde materiaal. De slijtvastheid en krasbestendigheid van PVC kan verhoogd worden door het aanbrengen van een PU-toplaag (Polyurethaan coating). Met zo’n toplaag zijn vuil en strepen minder snel zichtbaar. Let wel op, krasbestendig is niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Een PVC-vloer is in tegenstelling tot vinyl niet op de rol verkrijgbaar maar in tegels, stroken en biezen. De maten zijn variabel. 

PVC is anno 2022 een van de populairste vloeren. De vloer kan namelijk tegen een stootje, is goed te combineren met vloerverwarming, is in verschillende dessins te verkrijgen en kan ook in verschillende patronen zoals visgraat gelegd worden. Daarnaast is de vloer zowel in woonkamer als in de keuken te gebruiken, makkelijk in onderhoud én in verschillende prijscategorieën verkrijgbaar..

Het leggen van plak PVC kun je het best aan een professional overlaten, omdat de dekvloer moet worden geëgaliseerd. Een click PVC vloer heeft als voordeel dat je ‘m zelf kunt leggen als je handig bent. Je klikt de PVC stroken gemakkelijk in elkaar, net als bij laminaat.

Bij plak PVC heb je geen ondervloer nodig, maar is het heel belangrijk dat je dekvloer spiegelglad en vrij van oneffenheden is. Als dit niet het geval is moet de vloer dus geëgaliseerd worden. Voordeel hiervan is dat het resultaat super strak wordt. Bij Click PVC moet je wel een ondervloer leggen. Een ondervloer vermindert het contactgeluid, verlengt de levensduur van de vloer en heeft een egaliserende werking.

Door het gladde en vlakke oppervlak is PVC een onderhoudsvriendelijke vloer, die gemakkelijk schoon te maken is. Regelmatig stofzuigen is aan te raden. Het dweilen van een PVC vloer kun je het beste doen met lauw warm water met een scheutje schoonmaakazijn. Allesreiniger en groene zeep zijn niet aan te raden.

Reactie plaatsen