Beton (giet)vloeren

09 november 2022

Beton is samengesteld uit cement, grind en zand. Een gepolijste betonvloer bestaat uit gewapend beton, met staalvezel of bewapeningsnetten met een gepolijste laag van kwarts. De vloer kan zowel naadloos gegoten worden of middels voor gegoten tegels geplaats worden. Voor betonvloeren zijn diverse kleuren mogelijk, wel is het zo dat bij een betonvloer kleurverschillen inherent zijn aan het materiaal.

De plaatsing van een betonvloer gebeurt door het ter plekke storten van beton. Omdat beton wel makkelijk kan scheuren is het plaatsen door vaklui aan te raden. Een ondervloer is niet vereist. De vloer wordt vervolgens bestrooit met kwartspoeder en daarna met een vlindermachine gladgeschuurd. Door de vloer daarna nog eens te polijsten ontstaat een nog sterkere en slijtvaste toplaag met een dichte oppervlakte structuur. Het nieuwe beton kan het beste worden na behandeld om verdamping van het aanmaakwater te beperken. Dit kan door het regelmatig besproeien of plastic zeilen rechtstreeks op het betonoppervlak te leggen. Ook kan een curing compound of een gelijmde afwerklaag op de vloer aangebracht worden. De curing compound is er op paraffine, acrylaat, silicaat en harsbasis en laat een dun laagje achter. Een ander belangrijk punt is dat de vloer tijdens het drogen niet onderhevig is aan vrieskou omdat er dan krimp kan optreden wat voor scheuren zorgt. 

Na verloop van tijd treden echter bij bijna alle naadloze betonvloeren scheuren en barsten op, en het kan ook voorkomen dat een witte kalkwaas op het vloeroppervlak verschijnt. Deze kalk is afkomstig van het cement en wordt soms meegevoerd door water dat naar de oppervlakte stijgt. Slijtage doet deze witachtige uitslag geleidelijk verdwijnen. Bij contact met vocht kunnen bovendien roestvlekken ontstaan. De prijs en de kwaliteit van gegoten beton zijn afhankelijk van de dikte van het beton, de wapening, het al dan niet toevoegen van kwarts en het aantal polijstlagen.

Voor gegoten tegels kunnen op dezelfde manier worden afgewerkt dan een gegoten beton vloer. Er is geen kans op witte kalkaanslag of roestvorming.

Een betonvloer blijft vanwege de eigenschappen op de eerste plaats een industriële vloer. De voordelen zijn dat de vloer onbrandbaar is, hittebestendig en te combineren met vloerverwarming. Een betonvloer geeft wel stof af maar dit kan voorkomen worden door hem regelmatig te boenen. Een natte gepolijste betonvloer is glad waardoor de vloer minder goed toe te passen is in natte ruimten. De vloer is makkelijk te onderhouden, maar kan wel gevoelig zijn voor oliën en zuren die onuitwisbare vlekken kunnen veroorzaken.

Toch is een betonvloer wel duurzaam. De vloeren zijn bijna onverwoestbaar waardoor ze een leven lang mee kunnen, waardoor de CO2-uitstoot per jaar minder is. Productie levert namelijk wel uitstoot op. De levensduur van beton is dus echter wel heel lang en beton is volledig recyclebaar. Betonproductie kost wel erg veel water.

Reactie plaatsen