Type verlichtingsplannen

16 november 2022

Het plannen van verlichting is in elke situatie net even anders. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen 3 typen.

Verlichtingsplan voor bestaande bouw – huidige situatie

Verlichting plannen voor bestaande bouw dan wordt het plafond vaak niet meer gestukt en kunnen stop en lichtpunten niet in de muur/ plafond worden verlegd. Je moet dan echt werken met de bestaande punten die er zijn.   Armatuuroplossingen vinden waarmee het licht verlegt kan worden/ licht flexibel maken met bijvoorbeeld railsystemen/ track, armaturen met meerdere functies zoals een lightswing.nl, floss leeslamp.

 

Verlichtingsplan voor verbouwsituatie

Bij verbouw wordt een gedeelte van of het hele huis compleet verbouwd of aangebouwd waardoor bij een oud systeem een nieuwsysteem kan worden toegevoegd. Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om het plafond te verlagen om spots in te bouwen. In deze situaties ben je vaak flexibeler om verlichting toe te voegen of te verleggen.

 

Verlichtingsplan voor nieuwbouw.

Bij nieuwbouw is alles nieuw en wordt onderscheid gemaakt tussen projectbouw en bouwen in eigen beheer. Bij projectbouw komt eigenlijk altijd een meer- minderlijst kijken. Er staan dan bedragen voor extra stopcontacten en lichtpunten. Heb je een eigen kavel en bouw je in eigen beheer dan in samenwerking met de architect en aannemer vaak veel meer.

Bij nieuwbouw moet wel rekening gehouden worden met het type vloer/ plafond. 

Zo worden breedplaatvloeren in de fabriek gemaakt en worden uitsparingen voor spots al in de fabriek uitgevreesd. De bovenzijde wordt afgestort.

Een kanaalplaatvloer is lichter en flexibeler. In de kanalen kan isolatie maar ook leidingen voor spots kunnen hierin worden gelegd. Let wel op dat er niet teveel kan worden uitgevreesd en toegevoegd in de constructie. Bij teveel gaten verliest de vloer zijn druk. Bij kanaalplaat vloer is het niet mogelijk een fasetrack/ 48 V rail in te bouwen. Er is geen uitsparing voor een ingebouwde lichtlijn mogelijk in verband met de holle ruimten.

Wanneer in nieuwbouw geen rekening is gehouden met extra/ locatie van verlichting dan kunnen niet zomaar extra gaten geboord worden. Hier zijn een aannemer en installateur ook geen voorstander van. Dit moet vaak met een diamant boor en je weet niet waar de leidingen zitten. De enige optie is dan bijvoorbeeld het plafond te verlagen. Uitgaande van LED zal je dan sowieso op een verlaging van 6 cm uitkomen, advies is dan om zo’n 10 a 12 cm te verlagen. Kijk hiervoor naar de specificaties van de betreffende spots. Een IB tronic is een beton inbouw box waardoor het makkelijker wordt om later spots in te bouwen. Voordeel is dat het scheuren voorkomt bij hoekige armaturen.

Reactie plaatsen