Kunstmatig licht

15 november 2022

Kunstlicht kan in tegenstelling tot daglicht zelf toegevoegd worden aan een ruimte en daarmee ook gepland worden. Hiermee kan het licht beter afgestemd worden op je levensstijl, smaak en gewenste sfeer.

Het is voor het welzijn van de gebruiker vaak het meest prettig om bij het samenstellen van een verlichtingsplan zoveel mogen het daglicht van buiten te benaderen omdat dit wordt gezien als de optimale verlichting voor waarneming en weergave van de omgeving en kleuren. Daarom wordt vaak gekozen voor warm licht in woonruimten in Nederland, dit komt overigens ook door de associatie met de warmte van de zon.

Kunstlicht kan verdeeld worden in drie groepen:

1. Direct licht

Bij direct licht schijnt de lichtbundel rechtstreeks op een oppervlak. Het licht kan een zeer geconcentreerde straal hebben of een groter vlak aanlichten. Armaturen die direct licht geven worden ook wel richters genoemd. Voorbeelden zijn spots, bureaulampen en hanglampen boven bijvoorbeeld de tafel.

2. Indirect licht

Bij indirect licht wordt de lichtbundel vanuit een armatuur op een reflectievlak gericht zoals een wand of plafond waarvan het licht de ruimte in wordt gekaatst. Hier kan je niet recht inkijken, waardoor het type licht als prettig wordt ervaren. Ook heeft indirect licht een grote lichtopbrengst omdat het veel licht reflecteert. Voorbeelden zijn armaturen met een richtbare kap die kan worden gedraaid richting een vloer, plafond en/ of wand.

3. Diffuus licht

Diffuus licht is licht dat gelijkmatig wordt verspreid zonder harde schaduwen. Een zogenoemde diffusor van bijvoorbeeld melkglas of perkament heeft een egaliserende en filterende werking en verspreid het licht naar alle richtingen. Voorbeelden zijn matglazen plafonnieres. Dit type licht geeft een aangenaam rustig licht, maar zal voor een spannend en passend lichtplan moeten worden gecombineerd met indirect en direct licht.

Reactie plaatsen