Functies van kunstmatig licht.

15 november 2022

Kunstlicht heeft verschillende functies, afhankelijk van de wensen en eisen die gesteld worden voor de verlichting. Deze functies die betrekking hebben op de ruimte, het gebruik van de ruimte en de gebruikers zijn onder te verdelen in drie basisgroepen: basis- of sfeerverlichting, functionele verlichting en accentverlichting.

Basis- of sfeerverlichting zorgt voor regelmatig verspreid licht zodat de hele ruimte goed te overzien is. Een goede balans in de basisverlichting voor een ruimte is essentieel voor het ruimtegevoel. Als delen van een ruimte niet goed belicht zijn dan vallen ze als het ware weg waardoor de ruimte kleiner aanvoelt. Met verlichting is zo’n deel van de ruimte wel aanwezig waardoor de ruimte ruimer ervaren wordt. Voorbeeld hiervan is de tuin. Binnen en buiten kan je niet tegelijk waarnemen tenzij het helderheid niveau gelijk is. Dit komt door reflectie. Gedurende de dag kijk je van binnen naar buiten en zie je geen reflectie. ’s Avonds heb je hier wel last van je ziet de tuin dan niet maar wel je eigen reflectie in het raam. Hierdoor is licht in de tuin ook van wezenlijk belang. Voor de diepte en het tegengaan van reflectie. 

Toch voldoet basisverlichting vaak niet voor activiteiten zoals lezen en schrijven. Wel kan basisverlichting goed gecombineerd worden met andere soorten verlichting, waarbij het zorgt voor het afzwakken van te sterke contrasten en zorgt voor een uitgebalanceerd lichtbeeld. Basisverlichting is vaak indirect licht. met basisverlichting wordt vaak ook een route aangeduid.

Functionele verlichting is verlichting die specifiek bedoeld is om bepaalde handelingen zoals lezen, schrijven en koken extra te belichten. Het gaat hier vaak om directe verlichting. Functionele verlichting kan worden toegepast als bureaulamp op led strip boven een bureau, maar ook als hanglamp boven een eettafel of als spots in een keuken boven het aanrechtblad. 

Bij accentverlichting schijnen armaturen hun licht op een object zoals een schilderij, plant of meubel om hier de nadruk op te leggen. Bij dit type decoratieve verlichting wordt ook wel gesproken van passief licht. Het interieur wordt hiermee boeiender en spannender.

Een goed lichtplan combineert deze drie functies van verlichting. Er moet dan ook gekozen worden voor armaturen die de lichtbundel op de juiste manier richten op spreiden. De gekozen armaturen met hun vorm, materiaal, afmeting en kap zijn uiteindelijk dan ook verantwoordelijk voor de manier waarop het licht verspreid en verdeeld wordt in de ruimte. Het is dan ook belangrijk om in kaart te hebben welke delen van het interieur uitgelicht moeten worden.

Reactie plaatsen