Lampfittingen

16 november 2022

Wanneer je een lamp gaat vervangen of wanneer je een armatuur gaat aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de fitting van het armatuur en natuurlijk die van de lichtbron. Bij een aantal lamptypen is er sprake van een fitting met schroefdraad waarmee de lamp in het armatuur gedraaid kan worden. Om deze fittingen te beschrijven wordt gebruik gemaakt van codes. Voor bijna al uw bestaande verlichting waarbij u de lichtbron kunt vervangen is er een LED variant beschikbaar. Dit wordt ook wel retrofit genoemd: de fitting van uw lamp blijft hetzelfde, maar de techniek van de verlichting is totaal anders.


Schroeffittingen

  1. E14 – kleine schroeffitting 
    De ‘E’ in E14 staat voor Edison. In 1909 bedacht Thomas Edison de lamp met schroefdraad fitting, de normale fitting heeft een diameter van 27 mm maar er is dus ook deze kleinere variant van met een diameter van 14 mm. Lampen met deze kleine fitting ziet u vaak terug in schemerlampen, afzuigkappen en koelkasten. Ook zie je dit lampje vaak terug in bijvoorbeeld het kaarslampje van een kroonluchter.

  2. E27 – normale schroeffitting
    De ‘E’ staat net als bij E14 voor Edison. De standaard diameter van deze dikke schroeffitting is 27 mm. Het handige aan deze fitting is dat u een E27 lamp direct kan vervangen met een E27 LED lamp.
  3. E40 – grote fitting
    Een E40 fitting wordt ook vaak extra grote fitting genoemd. Deze fitting heeft een diameter van 40 mm

Steekfittingen

  1. GU10
    Een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwspots zoals plafondspots. De LED lampen zijn makkelijk te installeren en werken rechtstreeks op 230V. De letters ‘GU’ geven weer dat het gaat om een steekfitting met pinnen in plaats van een schroefdraad fitting. Een LED Lamp met een GU10 fitting heeft een bajonetsluiting: druk de lamp in het voetje en draai de lamp rechtsom! De afstand tussen de pinnen van de GU10 fitting is 10 mm. Voor GU10 spots zijn over het algemeen geen transformator nodig omdat deze gewoon werken op 230 volt. Uiteraard hebben de spots wel een power supply. Driver nodig. Deze power supply of driver is wel op afstand te plaatsen.

  2. GU4
    Lampen met een GU4 fitting worden ook gebruikt voor spots. Voornamelijk voor plekken met weinig ruimte, zoals in een vitrinekast of onder het keukenkastje. De pinnen zitten op een afstand van 4 mm en zijn 1 mm dik. Het LED lampje werkt vaak op 12 of 24V. GU4 Deze lampjes zijn heel klein en stralen bijna helemaal rondom. Ze werken op 12V en komen vaak voor in sfeerverlichting, bureaulampen, afzuigkappen en staande lampen. Tegenwoordig zien we ook GU4 LED lampjes op 230V. Let dus goed op welke u zelf heeft en de specificaties van de nieuwe. Ook tussen deze pinnetjes zit 4 mm. Echter is het verschil met een GU4 lamp dat de pinnetjes van deze fitting dunner zijn, namelijk 0,7 mm.

  3. GU5.3
    GU5.3 spots worden toegepast in in badkamers, keukens of in de tuin omdat in deze vochtige ruimten de kans op kortsluiting korter is. Het dan veiliger om gebruikt te maken van spots op 12V. Om dit voor elkaar te krijgen wordt bij GU5.3 spots gebruik gemaakt van een MR16 transformator.

    MR16 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. MR betekent ‘Multifaceted Reflector’ en heeft een diameter van 51 millimeter. De GU5.3 spots worden gevoed door een transformator die 230V terugbrengt naar 12V. De afstand tussen de pinnen is 5.3 mm.

COB

Wanneer bij een armatuur COB staat dan staat dit voor Chip on board, de LED zit dan vast in het toestel waardoor je bij vervanging van de lichtbron het hele toestel moet vervangen.

Reactie plaatsen