Belangrijke theoretische begrippen over licht.

15 november 2022

Een lichtbron heeft een hoeveelheid licht dit noemen we lumen. Dit licht schijnt in een bepaalde hoek op de tafel, deze hoek noemen we de candela. De meetbare lichtsterkte die dan ontstaat wordt Lux genoemd.  Vervolgens heeft de reflectie van dat licht ook een lichtsterkte, de luminantie.

Lumen

De lichtstroom wordt uitgedrukt in lumen. Het is de totale hoeveelheid licht die een bron uitstraalt. Het gebruikelijke aantal lumen x10 = Lumenwaarde.

Wattage is enkel het opgenomen vermogen. Dus het gebruik van de lamp. Dit zegt niets over de hoeveelheid licht. Het wattage van een hallogeen lamp is niet te vergelijken met het wattage van LED-lichtbron.

Candela

De hoeveelheid licht die een lichtbron in een bepaalde richting uitstraalt wordt de candela genoemd. De candela is afhankelijk van de graden bundel of de opening van de lamp.
Candela komt bij particuliere projecten niet zoveel voor. 1 candela = het licht van 1 kaars.

Lux

De meetbare verlichtingssterkte word uitgedrukt in Lux. Het is het aantal Lumen per vierkante meter.
Is de hoeveelheid licht die op een oppervlakte valt. 1 Lux = 1 Lumen/m2

  1. Zonlicht is +/- 100.000 – 130.000 Lux
  2. Bewolkt is 1000 lux buiten.
  3. Werkplek is meestal 500 lux
  4. Schemer is slechts 10 lux.

Voor een openbare ruimte of kantoorpand geld een wettelijke norm voor de verlichtingssterkte/ Lux. Deze is weergegeven in de NEN 12464-1 Norm die verlichtingssterkte bepaald voor de verschillend ruimten.

Luminantie

Luminantie  is de lichtsterkte die wordt uitgestraald door een oppervlakte ofwel de reflectie. De candela per vierkante meter. Hier moet niet teveel contrast in zitten met de omgeving erom heen. Zo kan opkijken in een donkere ruimte vanaf een computerscherm kan hoofdpijn bezorgen.

Kelvin

De kleurtemperatuur van licht wordt weergegeven in Kelvin. De kleur van het licht is bepalend voor de lichtbeleving. In tropische landen wordt vaak ongezellig koel wit licht toegepast omdat de associatie met dat licht koeler is. In Nederland wordt meer warm licht toegepast omdat we met warm licht een associatie hebben met de temperatuur van de zon.

Lichtkleur en sterkte zijn daarom ook bepalend voor de associatie met bijvoorbeeld winkels of deze duur of goedkoop overkomen maar ook of ze gezellig zijn of niet.

Hieronder vind je een lijst van warm licht naar koud licht.

1700 – 1800 K = Kaarslicht

1800 – 2500 K = Zonsopgang.

2700 – 2900 K = Gloeiende lamp in een woonhuis.

3000 K = Halogeenlicht of warm wit licht.

4000 – 5000 = Maanlicht, koud LED of fluoricerend LED,

5000 – 5500 K = Middag daglicht,

6000 – 7000 K = Bewolkt daglicht.

10.000 – 15.000 = Heldere blauwe poollucht.

Reactie plaatsen