Linoleum vloeren
Linoleum bestaat, in tegenstelling tot vinyl, volledig uit natuurlijke grondstoffen. Het is een elastische vloerbedekking die is samengesteld uit lijnzaadolie van vlas, houtmeel, kurkpoeder, harsen, kalk en jute. Linoleum bestaat ook in tegelvorm, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van jutedoek maar van glasvlies dat niet aan krimp onderhevig is. De bestanddelen zijn volledig biologisch afbreekbaar.
De plaatsing van linoleum vereist een vakkundige aanpak. Een handige DIY’er zou met de clicktegels wel overweg kunnen.
De ondervloergrond moet glad, vlak, schoon, voldoende drukvast en blijvend droog zijn om blaasvorming te voorkomen. Het linoleum moet eerst 48 uur acclimatiseren voor het gelegd kan worden. De naden worden aan elkaar gelast zodat ze nagenoeg onzichtbaar worden. Achteraf kan aan de vloer een mooie glans gegeven worden door hem met een zelfglans was op te wrijven. De vloer zal na het leggen een gele schijn vertonen maar die verkleuring verdwijnt weer na blootstelling aan zonlicht.
Linoleum leent zich bij uitstek voor een creatieve vloer. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en geometrische patronen. Je kan onder meer kiezen voor een collectie waaraan een reliëf is toegevoegd kleuren en dessins kunnen ook met elkaar gecombineerd worden.
Linoleum is antistatisch waardoor het stof en huismijten afstoot waardoor de vloer antiallergeen is. De vloer kan zo’n 25 tot 30 jaar meegaan waarmee het een van de duurzaamste vloerbedekkingen is. Linoleum is bovendien comfortabel, veerkrachtig en redelijk slipvrij. Daarnaast dood de vloer de meeste bacteriën. Maar het is niet waterbestendig. Wanneer er water in de naden loopt gaat het materiaal rotten. Linoleum is wel te combineren met vloerverwarming.
Het gewone onderhoud beperkt zich tot stofzuigen om losse deeltjes en zandkorrels te verwijderen. Met een dweil en een zacht sopje kan de vloer schoongemaakt worden, maar let wel op dat je niet teveel water gebruikt. Ook is linoleum niet bestand tegen zware oplosmiddelen.
De vloer is iet de goedkoopste en omdat de vloer moet worden geplaatst kan dit de prijs verder omhoog werken. Wel kan met linoleum het effect van een gietvloer redelijk goed nagebootst worden. Linoleum is goedkoper dan de meeste gietvloeren.
Wanneer een oude linoleum vloer verwijderd moet worden let er dan op of de onderlaag geen asbest bevat. Tot midden jaren 80 werden zowel tegels als rollen met een asbesthoudende onderlaag verkocht. Die is viltachtig en lijkt op karton, de kleur is lichtgrijs tot lichtbeige of soms lichtgroen. Schakel bij twijfel een specialist in. Verwijder een vloer met asbest onderlaag nooit zelf!
Het Nederlandse bedrijf Forbo verkoopt linoleum vloeren onder hun merknaam Marmoleum. Hun vloeren dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Verder is Marmoleum CO2-neutraal geproduceerd, zonder compensatie, cradle to gate. Marmoleum is bestand tegen water als het goed is geïnstalleerd. Dit maakt het vooral geschikt voor de segmenten onderwijs, gezondheidszorg en openbare gebouwen.