Vouwgordijnen
Vouwgordijnen
Vouwgordijnen bestaan uit brede horizontale banen die in per baan in elkaar vouwen wanneer je het vouwgordijn omhoog doet (opent) en weer uit elkaar vouwen wanneer het gordijn naar beneden gedaan wordt (sluit). De historie van de vouwgordijnen gaat terug tot de Romeinse tijd, vandaar ook wel de naam Roman Blinds of Roman Shades.
De stof waarmee vouwgordijnen gemaakt worden kan hetzelfde zijn als de stof waar normale gordijnen mee gemaakt worden. Zo kunnen vouwgordijnen en normale gordijnen ook goed met elkaar gecombineerd worden omdat voor dezelfde stof en/ of kleur gekozen kan worden.
Daarnaast zijn bijna alle vouwgordijnen in tegenstelling tot veel andere raamdecoraties goed schoon te houden omdat ze gewoon in de wasmachine gewassen kunnen worden.
Baleinen zijn staafjes die aan de onderkant (en soms zijkant) van het vouwgordijn worden geplaatst. Deze staafjes verzwaren het gordijn en houden het zo mooi strak. Je kunt ervoor kiezen om vouwgordijnen met de baleinen aan de voorzijde (kamerzijde) of aan de achterzijde (raamkant) uit te laten voeren.
Vouwgordijnen zorgen voor een goede isolatie tegen de kou en zijn zeer goed voor de akoestiek in een woning. Hoe dikker de stof hoe beter het gordijn is voor de akoestiek.
Vouwgordijnen zijn te koop in standaard maten die in grote aantallen worden geproduceerd, dat is lang niet altijd de mooiste oplossing. Daarom kunnen vouwgordijnen ook op maat gemaakt worden. Wanneer je vouwgordijnen op maat laat maken is het belangrijk om voor die tijd al te weten hoe je de vouwgordijnen kunt en wil monteren. Binnen de raambekleding maken ze namelijk verschil tussen “in de dag” en “op de dag” montage.
Type vouwgordijnen
Dichte vouwgordijnen: Dichte vouwgordijnen zijn ideaal wanneer u een stof wilt zonder dat er inkijk van buitenaf is.
Transparante vouwgordijnen: Transparante vouwgordijnen zijn zoals het woord al zegt transparant. Met transparante vouwgordijnen kan fel zonlicht van buiten gefilterd worden terwijl je wel lichtinval behoud. Ook behoud je meer privacy zonder dat het donker wordt in huis.
Dim-out vouwgordijnen: Dim-out gordijnen zijn ideaal wanneer je wel wil verduisteren maar toch ook wel een klein beetje licht in de kamer wil behouden. Ze zijn minder transparant dan transparante vouwgordijnen.
Verduisterende vouwgordijnen: Deze zorgen ervoor dat het echt donker wordt, deze stof laat geen licht meer door. Extra voordeel: ze houden je kamer in de zomer koel en in de winter houden ze de warmte binnen, waardoor het ook heel energiezuinig is om deze te hebben hangen.
Gevoerde vouwgordijnen: Gevoerde vouwgordijnen hebben een extra laag stof waardoor ze nog beter isoleren tegen warmte en geluid. Ook kan je door de voering de ruimte nog donkerder maken. . En door de luchtlaag die ontstaat tussen de raamdecoratie en de ramen, blijft de warmte binnen en kan het niet kan ontsnappen via de ramen.
Elektrische vouwgordijnen: Wanneer je in huis gebruik wil maken van automatiseringen (Smart Home) dan kan je ook kiezen voor elektrische vouwgordijnen. U kunt de elektrische vouwgordijnen aansturen door gebruik te maken van een afstandsbediening, schakelaar, smartphone, tablet en uw eigen domotica systeem. Daarnaast is het mogelijk om de meeste elektrische vouwgordijnen op ingestelde tijden open en dicht te laten gaan.