Rolgordijnen

05 januari 2023

Rolgordijnen zijn eenvoudig te installeren en een goedkope en eigentijdse manier om ramen aan te kleden. In principe zijn rolgordijnen gewoon een as waar de stof omheen gedraaid wordt met een verzwaringslat en een bedieningsketting waarmee het gordijn opgerold kan worden. Er bestaan echter ook rolgordijnen die met een elektrische motor aangestuurd worden en die dus kunnen worden aangesloten op een domotica/ smart home systeem.

Net als bij normale gordijnen kan de stof licht doorlatend, half transparant of verduisterend zijn. Transparante gordijnen worden voornamelijk gebruikt wanneer men wel privacy wil maar ook nog lichtinval wil hebben en naar buiten wil kunnen kijken. Het gebruikte textiel is katoen, polyester of vinyl. Meestal worden de stoffen gecoat om het gordijn beter vuilafstotend te maken maar ook om de gordijn kleurbestendiger te maken tegen het zonlicht. Rolgordijnen zijn niet wasbaar omdat het doek niet verwijderd kan worden van de as. 

Er zijn ook rolgordijnen in XL uitvoering, deze zijn speciaal voor grote ramen en zijn beschikbaar uit een doek tot een breedte van 3 meter. Sommige producenten bieden XL rolgordijnen aan tot 6 meter. Let wel op: Hoe breder het gordijn hoe groter het risico dat het doek na verloop van tijd minder mooi of zelfs lelijk gaat hangen. Wel kan gekozen worden om meerdere rollen naast elkaar te hangen. Het doek is wel altijd smaller dan het rolsysteem waardoor er ook altijd nog een beetje licht langs het gordijn komt.

Tegenwoordig zijn er ook rolgordijnen die wat weg hebben van Jaloezieën, dit zijn twee lagen stof die langs elkaar heen bewegen waardoor gevarieerd kan worden wat betreft lichtinval en privacy. In deze gordijnen wisselen transparante delen en verduisterende delen elkaar af.

Vouwgordijnen zijn een variant op de rolgordijnen die niet om een as draait maar zich opvouwt. Ze ogen exclusiever en er worden vaker kwalitatief betere stoffen gebruikt. Deze geven een meer klassieke uitstraling. Zie voormeer informatie het volgende artikel.

Reactie plaatsen