Plisségordijnen

05 januari 2023

Wat zijn plisségordijnen

Plissé gordijnen zijn gordijnen die zichzelf uitvouwen wanneer je de gordijnen omlaag doet (sluit) en opvouwt bij het omhoog doen (openen). Plisségordijnen bestaan uit een dubbele laag, veelal stop die bij het sluiten van de gordijnen horizontale kanalen in een honingraatstructuur vormen. Door de honingraat heeft het plisségordijn een isolerende werking. Hier blijft lucht in stilstaan. Hierdoor blijft het in de zomer binnen lekker koel en houd je in de winter juist de kou buiten. Stilstaande lucht geleidt ook geen geluid, waardoor het plisségordijn geluid tegenhoudt.

De kleur van de achterkant van het gordijn kan je kiezen, vaak zijn ze standaard wit waardoor het licht weerkaatst wordt en het gordijn nog betere zonwerende kwaliteiten heeft. Echter kan de achterkant ook in kleur. Ook kan je ervoor kiezen om de plisségordijnen aan de binnenkant van de honingraat te voorzien van een speciale warmt reflecterende aluminium coating, hierdoor wordt de isolatiewaarde extra versterkt.

Plisségordijnen zijn eenvoudig te bedienen. Hierdoor geven ze je volledige controle over de gewenste lichtinval én privacy.

 

Toepassingen

Plisségordijnen zijn ook geschikt voor verschillende type ramen zoals serres, erkers, dakramen en lichtkoepels. Voor dit type ramen zijn het meestal plisségordijnen op maar en zijn ze ingespannen geplaatst. Een ingespannen plisségordijn wordt strak op het raam geplaatst waardoor deze op zijn plek blijft zitten wanneer je het raam gebruikt of in het geval van dakramen en lichtkoepels, op de kop hangt. Dit type plisségordijn is ook uitermate geschikt voor draai-kiepramen als het kozijn diep genoeg is. Op een draai-kiep met ondiep kozijn zijn ze met speciale klemmen te bevestigen op het kozijn. 


Energie besparen

Vanwege de isolatiewaarde zijn plisségordijnen ook een fijne toepassing voor als je graag energie wil besparen. Met name de dubbele plisségordijnen met een speciale warmt reflecterende aluminium coating isoleren goed. Plisségordijnen met aluminium coating voor gewoon dubbel glas geven een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met HR+ glas.

Reactie plaatsen