Gordijnen

05 januari 2023

Een gordijn is een doek dat wordt gebruikt om iets af te schermen of te verbergen. In het geval van woningen voor de privacy en warmte- en geluidsisolatie. Een stoffen gordijn dat open en dicht geschoven kan worden is de meest klassieke.

Vroeger werd meer dan nu onderscheid gemaakt tussen gordijnen die transparant waren en nauwelijks geopend werden (in betweens) en overgordijnen die het raam meer aankleedden en gebruikt konden worden om echt te verduisteren. Tegenwoordig wordt meer de nadruk gelegd op het decoratieve aspect van gordijnen. Er zijn dan ook tal van mogelijkheden, van eenvoudige en effen gordijnen en natuurlijke stoffen zoals linnen tot zware eb luxueuze raamdecoratie in zijde, velours of satijn.


Eigenschappen

Gordijnen maken een ruimte visueel kleiner, ze geven wel ook heel veel sfeer en kunnen ze een stijl extra benadrukken. Toch is de trend om minder voor drukke en overdadige patronen te kiezen. Spanning en bijzondere effecten in de gordijnen kunnen het beste gekozen worden door te kijken naar materiaaleigenschappen van een stof, de structuur of de weeftechniek.

Zijde is glad van structuren glanzend en valt elegant in de plooi, jacquard stoffen zijn zware stoffen met een geweven structuur. Katoen en linnen zijn daarnaast gevoeliger voor licht en luchtvochtigheid en gordijnen van polyester (synthetisch) of waarin dit verwerkt is zijn UV bestendiger en krimpen niet.

Hoe dikker het gordijn hoe beter het de kou van buiten tegen houdt en de wamte binnenhoud. Raambekleding werkt dus ook isolerend. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Heb je radiatoren en de verwarming aan staan let er dan wel op dat je gordijnen niet helemaal tot de grond lopen, dan kan de warmte namelijk minder goed naar binnen waardoor je huist meer moet stoken. Met vloerverwarming heb je dit probleem niet.


Ophangsystemen

Naast de stofkeuze bepaalt het ophangsysteem en de afwerking voor een groot gedeelte de uitstraling van de gordijnen. Gordijnroedes geven, afhankelijk van het materiaal en de versieringen, een eigen karakter aan de raambekleding. Hier kun je gordijnen aanschuiven met lussen of zeilringen, die gemakkelijke schuiven. Roedes met ringen worden steeds vaker vervangen voor binnenlooproedes, een rail verwerkt in een roede, zo heb je het decoratieve element van de roede en een makkelijk heen en weer schuivend gordijn. Met een railsysteem kunnen gordijnen volledig tegen het plafond worden opgehangen wat de ruimte visueel verhoogt.


Plooien in het gordijn

Wanneer je gordijnen kamerhoog aan een rails hangt dan heb je ook keuze uit de verschillende plooien.

Het goedkoopst is de enkele plooi omdat hier de minste stof voor nodig is. Dit is simpelweg dubbelgevouwen en zo kom je bijvoorbeeld op een plooi diepte van 3 cm of 4 cm. Afhankelijk van wat jij wil. Bij zware gordijnstoffen, zoals velours, kun je het beste voor de enkele plooi kiezen. Heb je gekozen voor een gordijnstof met een print of dessin, ook dan is een enkele plooi de beste keuze omdat de print dan beter tot zijn recht komt.

Ook een dubbele of vlinder plooi is populair. Bij een dubbele plooi wordt een groter stukje stof voor de plooi genomen, zodat de plooi daarna nog een keer wordt dubbelgevouwen. Zo ontstaat een dubbele plooi. Deze plooi zorgt voor een vollere uitstraling waardoor de plooi veel toegepast wordt in vitrage en inbetweens.  Een dubbele plooi is alleen geschikt voor soepele ongevoerde gordijnstoffen. Bij zware stoffen kan de plooi ervoor zorgen dat het gordijn te stug wordt. Bovendien krijg je bij het openschuiven een behoorlijk pakket stof. Zijn je gordijnen meer dan 200 cm hoog? Dan luidt het advies meestal om voor een dubbele plooi te gaan zodat de slag aan de onderkant niet te ruim wordt.

De driedubbele plooi is ingewikkelder en duurder. Ook hier wordt voor een plooi meer stof gepakt zodat er in een plooi als het ware 3 vouwen gemaakt kunnen worden. Deze drieplooi geeft het gordijn veel volume wat zorgt voor een luxe uitstraling. Dit type plooi is ingewikkelder en verbruikt meer stof dan andere varianten en is dus hiermee dus duurder. Het is dan ook van belang dat de stof zeer soepel is. Houd er tevens rekening mee dat een gordijn met driedubbele plooi minder licht doorlaat dan een enkele of dubbele plooi.


Schuifpanelen

Schuifpanelen worden ook opgehangen aan een rail en zijn de strakkere en moderne variant van gordijnen, het zijn rechte panelen textiel met onderaan een verzwaringslat. De rail heeft meerdere sporen zodat de panden achter elkaar geschoven kunnen worden. Paneelgordijnen zijn in verschillende stoffen verkrijgbaar, maar meestal wordt er voor een transparante versie gekozen. Een zachte stof met geboorde zijkanten creëert een chique uitstraling. Zelfs papier is mogelijk. Harde stoffen vallen het meest strak naar beneden en blijven langer “stijf”. Paneelgordijnen zijn te personaliseren door een aantal panden in een andere stof te maken. Paneelgordijnen zijn met name geschikt voor grote ramen maar kunnen ook als scheidingswand dienen.

Reactie plaatsen