Shutters

05 januari 2023

Shutters zijn houten binnen luiken met, net als jaloezieën, verstelbare horizontale lamellen. Shutters nemen naast de ramen veel meer ruimte in dan jaloezieën, ze zijn hard en niet flexibel. Net als bij Jaloezieën kan er gespeeld worden met de lichtinval waardoor het licht steeds op een andere manier naar binnen valt. Shutters hebben binnen een hoge decoratieve functie, met name in landelijke interieurs. Ze houden de zon goed buiten en in de zomer zorgen ze voor een koeler binnenklimaat. Shutters zijn niet 100% verduisterend en niet goedkoop.

Shutters zijn in vele verschillende decors en kleuren beschikbaar. Van (onbehandelde) houttypen die zorgen voor een natuurlijke uitstraling tot effen geverfd. Als hout onbehandeld blijft dan zal het wel vergrijzen. Dit is een oncontroleerbaar proces dat niet geleidelijk verloopt. Aan te raden is dan ook om het hout te behandelen met een olie of transparante beits. Die afwerklaag is niet alleen goed voor bescherming tegen het UV licht maar houdt ook vocht tegen. Met olie of beits kan het hout eveneens een tintje gegeven worden.

Laat je de shutters lakken dan heb je een bijna onbeperkt aanbod aan kleuren waardoor je deze nog beter op het interieur kan afstemmen.

Shutters worden op maat gemaakt, afhankelijk van de vorm van het raam en de montage. Ook ramen met hoeken en ronde vormen kunnen worden uitgerust met shutters, evenals draai-kiep ramen. De montage wordt bepaald door de beschikbare ruimte in de raamopening, of het raamprofiel recht is en of de manier waarop het raam of de deur opendraait. Shutters worden op het profiel gemonteerd, in de raamopening tegen de muur, op de hoek van de raamopening of aan de buitenkant van de raamopening tegen de muur.

Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden waarbij er keuze is uit geschakelde panelen die naar een kant van het raam wegklappen of gescharnierde panelen die elk naar een kant vouwen. Is het binnenluik extra breed of hoog dan zijn ze makkelijker te bedienen als ze wegklappen over een rail. Wanner er geen ruimte over is kan gekozen worden voor een schuifrail waarbij de panelen voor elkaar over een rail schuiven. Ten slotte zijn er ook gewoon vaste panelen die manueel voor een raam of deur weggehaald moeten worden.


Reactie plaatsen