Werkbladen

22 november 2022

Het werkblad wordt gebruikt ter afwerking van de keukenkasten en natuurlijk als werkoppervlak voor het bereiden van voedsel. Het is dan ook belangrijk dat het werkblad geschikt is voor een hygiënische en veilige toepassing in de keuken. Naast de functie als werkblad heeft het aanrecht ook een functie als afzetvlak voor de ingrediënten en spullen die nodig zijn voor het maken van gerechten. Voldoende werkruimte is dan ook belangrijk.

De standaard werkbladdiepte is 60 cm, met uitsluitsel van IKEA die uitgaat van 63,5 cm. De diepte van het werkblad kan wel verdiept worden. Dit kan handig zijn wanneer er structureel veel spullen tegen de achterwand gezet worden of wanneer dit de enige manier is om toch wat meer bladruimte te creëren. Je zou dan kunnen verdiepen tot 80 cm. Dieper is voor keuken delen aan de wand niet aan te raden. Eilanden kunnen wel dieper dan 80 cm, namelijk tot wel 120 cm.

De hoogte van het blad kan het beste worden afgestemd op de gebruiker. Echt een normale hoogte is er niet meer, maar het gemiddelde zit tussen de 90 en 95 cm. Deze hoogte is namelijk geschikt voor gebruikers met een lengte van 170 tot 195 cm. Voor gebruikers met een lengte onder de 170 cm volstaat een bladhoogte van 90 cm. Als stelregel wordt wel gezegd om je armen met de ellebogen in een hoek van 90 graden te zetten. De lengte van je handen tot aan de grond – 15 cm zou dan de ideale werkhoogte zijn. Maar ga ook af op wat je zelf fijn vind. Zolang je maar niet gaat hangen of trekken met je schouders.

Op het aanrecht wordt niet alleen gewerkt. Ook apparatuur als een koffiezetapparaat, waterkoker en broodrooster worden hier vaak permanent opgezet. Alle spullen die op het aanrecht worden gezet nemen ruimte in waardoor de beschikbare werkruimte kleiner wordt.


Materialen

Voor aanrechtbladen zijn verschillende materialen mogelijk:

Hout

Terug van weggeweest: Houten werkbladen. Ze hebben een warme uitstraling wat gelijk een gemoedelijke sfeer geeft. Elke houtsoort heeft een eigen uitstraling, daarnaast is hout in alle interieurstijlen toe te passen. Een massief houten werkblad is mogelijk maar het moet dan wel regelmatig worden geolied om het mooi te houden. Daarnaast is hout gevoelig voor hitte, bijtende stoffen en kras- en vlekgevoelig. Met een houten werkblad moet je dus voorzichtig zijn.

Kunststof: 

Kunststof werkbladen zijn de meest voordelige werkbladen, daarbij is het heel onderhoudsvriendelijk, vrijwel naadloos omdat het in lengtematen tot ongeveer 4.15 meter te verkrijgen is en krasvast en licht. Minpuntje is wel dat je er geen hete pannen op moet zetten. Ook zijn kookplaten in kunststof niet vlak in te bouwen. De bladen zijn wel heel betaalbaar.

Het materiaal bestaat uit een ondergrond van watervast verlijmd multiplex met daarop een harde toplaag van HPL (High Pressure Laminate). Het materiaal is zeer geschikt voor natte ruimten en ook toepasbaar in de badkamer. Het materiaal is sterk, glad, niet poreus en makkelijk schoon te houden Het is in vele decors verkrijgbaar. Een variant op kunststof Toplaminaat is bijvoorbeeld Decor top, deze bladen kunnen door een wapening van aluminium nog veel dunner geplaatst worden dan een toplaminaat.

Tegenwoordig is er ook een milieuvriendelijker alternatief op multiplex binnenwerk genaamd Greengridz.

Beton: 

Een werkblad van beton geeft direct een stoere uitstraling aan een keuken. Het is hittebestendig, kras en stootvast en duurzaam. Een betonnen werkblad wordt gemaakt van gewapend beton dat in de fabriek of ter plaatse in een speciale bekisting wordt gegoten, precies volgens opgegeven maatspecificaties. Nadat het hardingsproces klaar is, wordt het materiaal gepolijst en geïmpregneerd. De standaard dikte ligt afhankelijk van de fabrikant tussen de 4 en 10 centimeters. De breedte kan tot 120 cm. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, maar de meest voorkomende zijn betongrijs en antraciet. Een betonnen werkblad heeft een sterke, strakke uitstralingen maar het materiaal is wel relatief poreus en kan snel krassen en vlekken opnemen. Het werkblad moet dan ook regelmatig worden behandeld met een onderhoudsmiddel om het materiaal te beschermen. Verder onderhoud is relatief eenvoudig, het blad kan worden schoongemaakt met een vochtige doek en milde schoonmaakmiddelen.

Composiet

Composiet is een machinaal vervaardigde steensoort die voor 95% uit fijne in de natuur voorkomende kwartkorrels bevat en voor de resterende 5% bestaat uit bindmiddel. Het materiaal is heel hard en geschikt als keukenblad. Composieten keukenbladen zijn verkrijgbaar is gepolijste, matte of leather uitvoering in veel verschillende kleuren.

Op het oppervlak met een matte finish zijn vingerafdrukken en vet eerder zichtbaar dan op de gepolijste uitvoering. Het basismateriaal is vaak 12 mm en opgedikt naar 2, 3 cm of meer of 20 mm met een geslepen rand. Het is hygiënisch en onderhoudsvriendelijk en kan worden schoongemaakt met de gebruikelijke schoonmaakmiddelen. Echt hardnekkige vlekken kunnen met een vloeibaar schuurmiddel en een schuursponsje verwijderd worden. Composiet is een gesloten materiaal waardoor vlekken oppervlakkig blijven en er niet intrekken. Het blad moet niet gebruikt worden om op te snijden, hiervoor moet echt een snijplank gebruikt worden. Ook moeten er geen hete pannen en schalen op het blad gezet worden om een thermoshock of kleurverschillen te voorkomen. Composieten werkbladen zijn te verkrijgen in een maximale lengte van 300 cm.

Een composiet variant is Ceaserstone is een sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, krasbestendig en vlekbestendig kwartsmateriaal wat naast werkbladen ook gebruikt kan worden voor trappen, tafels, betegeling en vloeren. Het kan op verschillende manieren bewerkt worden zoals polijsten en zoeten. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in een iets langere afmeting verkrijgbaar dan normaal composiet, namelijk 306 cm of zelfs 315 cm. De maximale diepte van een enkele plaat is 144 cm.

Graniet

Graniet is een harde (magmatische) natuursteen dat op verschillende plekken wereldwijd gewonnen wordt. Er is grote variatie aan soorten en elke plaat is anders, er is dan ook geen keukenblad qua structuur en kleur helemaal gelijk. De steen kan verschillende kleuren en samenstellingen aannemen, maar de kleur wordt grotendeels bepaald door de verhouding van de aanwezige mineralen en aanwezige elementen. Kleurvariaties gaan dan ook voornamelijk van rozige tot donkere antraciet en zwarttinten.

Door het polijsten krijgt graniet een gesloten oppervlak. Graniet is heel hard en daardoor in zeer hoge mate kras- en stootvast en zeer goed bestand tegen warmte. De prijs van graniet is grotendeels afhankelijk van de zeldzaamheid van het graniet. De meerprijzen voor een breder of dikker blad zijn relatief laag. De maximale lengte is over het algemeen 300 cm.

Corian: 

Corian is een hoogwaardige massieve kunststof die bestaat uit gezuiverde bauxiet en acrylmethyl-metacyclaat. Een werkblad van Corian is duurzaam en in veel kleuren verkrijgbaar.  Het produceren van corian is een vloeibaar procedé waardoor het in allerlei vormen kan worden gegoten en bijvoorbeeld ook een spoelbak van Corian gemaakt kan worden. Een krasje in je werkblad is eenvoudig weer te verwijderen.

Voor werkbladen wordt vaak plaatmateriaal gebruikt, maar omdat deze platen bijna onzichtbaar verlijmd kunnen worden met vloeibare Corian zijn ook hier verschillende mogelijkheden om zelfs afgeronde hoeken en stolwanden te maken die doorlopen in het werkblad. Corian is watervast, niet poreus en hygiënisch. Het is goed bestemd tegen zachte schoonmaakmiddelen maar het is niet krasbestendig. Er moet altijd een snijplank gebruikt worden en voor hete pannen en schalen onderzetters.

Keramiek

Relatief nieuw is keramiek. Deze werkbladen kunnen vergeleken worden met een gebakken tegel. Er zijn vele kleuren mogelijk en de keur is 100% kleurvast. Ook is het mogelijk om patronen in net keramiek te maken waardoor het  eruit ziet als natuursteen en natuurlijk oogt. Een keramisch werkblad is zeer hitte bestendig dus een hete pan of schaal kan er gerust op staan, daarnaast is het heel kras- en vlekbestendig ook in matte uitvoeringen. Het blad kan schoongemaakt worden met milde schoonmaakmiddelen. Pas wel op met stoten.

Reactie plaatsen