Afmetingen van keukenkasten

22 november 2022

De basis van de inbouwkeuken zijn de kasten, hier worden vervolgens een werkblad en de apparatuur aan toegevoegd. Hierbij wordt vaak uitgegaan van standaard elementen. Fabrikanten gaan voor hun kasten uit van vaste maten, let wel op deze maten kunnen per fabrikant verschillen. Het basiselement is eigenlijk bij elke fabrikant 60 cm breed en 60 cm diep. De hoogte van de kast, korpus, kan per fabrikant variëren maar ligt meestal tussen de 71,5 en 84 cm. Naast de 60 cm brede kast zijn ook de volgende breedtes mogelijk: 30, 40, (45), 50, 80, 90, 100 en 120 cm. IKEA heeft eigen afwijkende standaardmaten voor hun kasten, zo heeft Ikea de kastmaat van 50 cm niet en is de werkblad diepte standaard 63,5 cm.

De fabrikanten gaan bij de kastmaten uit van de afmetingen van de inbouwapparatuur. Zo is een kast voor een inbouw koelvries-combinatie of een oven op hoogte altijd 60 cm. Naast de kasten worden stolwanden en passtukken gebruikt om de keuken netjes af te werken in de ruimte.

Wanneer er met de standaardmaten geen passend ontwerp gemaakt kan worden dan is bij de meeste leveranciers tegen een meerprijs maatwerk mogelijk, een kast kan dan bijvoorbeeld iets ingekort worden. Dit is wel vaak alleen mogelijk bij een normale kast met legplanken en een deur. Ladeonderdelen zijn namelijk over het algemeen vaste maten waardoor het niet mogelijk is deze in te korten.

Alle kasten kunnen met behulp van stelpoten naar een gewenste hoogte worden gebracht. De uiteindelijke werkhoogte wordt namelijk bepaald door de dikte van het werkblad, de hoogte van de kast en de plint die de stelpoten netjes wegwerkt. Achter de kasten worden de leidingen voor gas, water en elektra weggewerkt. Het is belangrijk dat de kasten waterpas worden uitgelijnd zodat ook de apparatuur op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Let er wel op dat er bij Ikea keukens zoals de METOD te weinig ruimte kan zijn achter de kasten om de leidingen goed weg te werken, al zijn hier wisselende verhalen over. Er zijn mensen die vanwege het gebrek aan ruimte bij IKEA kasten de leidingen onder de kasten hebben liggen.

Reactie plaatsen