Soorten keukenkasten en hun interieur
Binnen een keuken wordt gesproken over verschillende type kasten, de samenstelling van de verschillende kasten draagt in hoge mate bij hoeveel opbergruimte er is en hoe ergonomisch de keuken ervaren wordt. De samenstelling maak je door te kijken hoeveel opbergruimte je nodig hebt voor welke onderdelen. Denk hierbij aan servies en glazen, bestek en voorraad maar ook schoonmaakmiddelen en schoonmaakdoekjes.
Onderkasten
De spoelkast
Hierin wordt ruimte is opgenomen voor de verzonken spoelbak en sifon. Dit is in veel gevallen een kast met een deur, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om laden onder de spoelbak te plaatsen. In deze kast kan ook een beschermingsmat worden opgenomen zodat bij lekkage niet direct de hele kastbodem kapot gaat. Let er wel op dat wanneer je een Quooker wil deze vaak in de spoelkast geplaatst wordt. Deze neemt ruimte in de kast waar rekening mee gehouden moet worden.
De kookplaatkast
Dit is tegenwoordig in de meeste keukens een ladekast met een kabelbeschermingsbodem. In deze kast kan de inductiekookplaat, al dan niet met geïntegreerde afzuiging, worden ingebouwd. Wanneer er niet gekozen wordt voor geïntegreerde afzuiging maar voor een normale inductiekookplaat of in enkele gevallen nog een gaskookplaat dan kan in de ladekast ook direct onder het werkblad een besteklade worden opgenomen. Voor deze besteklade is bij geïntegreerde afzuiging geen plek waardoor de besteklade of lager komt of op een andere plek moet worden ondergebracht.
De Vaatwasser
De vaatwasser is een onderdeel van de keuken die geen eigen kast heeft, alleen een front. De vaatwasser wordt tussen twee kasten in “geklemd” met een breedte van 60 cm of, wanneer het nodig is een extra smalle vaatwasser te plaatsen, 45 cm.
De Hoekkast
Inherent aan hoekkasten is dat de diepte niet zo makkelijk te bereiken is. Hiervoor zijn verschillende oplossingen zoals de carrousel die 360 graden ronddraait, draaiplateaus in de vorm van halve maantjes die half uit de kast getrokken kunnen worden en de LeMans-kast waarbij twee plateaus in hun geheel uit de kast kunnen worden getrokken.
Overige onderkasten
Waar vroeger voornamelijk een kast met een deur en legplanken gebruikt werd hebben de meeste mensen tegenwoordig de voorkeur voor ladekasten, ladekasten zijn wel duurder. Hoe meer techniek in een kast hoe duurder deze wordt. Er zijn tegenwoordig dan ook verschillende varianten van kasten zoals:
- Een kast met draaideur en binnenkorven (binnenladen die met een extra handeling uitgetrokken kunnen worden);
- Een kast met uittrekfront waarmee de onderste ladekorf direct meekomt en waarboven vaak 1 of twee extra korven zijn geplaatst die ook uitgetrokken kunnen worden. Deze kasten hebben geen draairichting;
- Een kast met uittrekfront waar een afvalsysteem in geplaatst kan worden;
- Ladekasten met 2 laden, 2 laden en een binnenlade of 3 laden.
- Combinatie van een draaideur met een lade.
Bovenkasten
Onderkasten kunnen gecombineerd worden met bovenkasten en hoge kasten. De trend is de laatste jaren vaak wel om geen bovenkasten te plaatsen omdat dit ruimtelijker oogt. Wel kun je met bovenkasten veel opbergruimte creëren. De afstand tussen de bovenkasten en het aanrechtblad ligt veelal tussen de 45 en 60 cm. De diepte van bovenkasten is vaak tussen de 30 en 40 cm zodat het werkblad wel goed benaderbaar blijft.
Door gebruik te maken van bovenkasten kan verlichting ook makkelijker worden ingebouwd.
Hoge kasten
De hoge kasten worden veel toegepast voor de inbouwkoelkast en oven op hoogte. Onder de oven op hoogte kunnen laden geplaatst worden of gewoon een draaideur met legplanken. Een bijzondere hoge kast is de apothekerskast. Dit is een kast, vaak 30 of 40 cm breed, met een uittrekfront die alle binnenkorven in een keer meeneemt als hij uitgetrokken wordt. Wanneer de kast juist ingepland en geplaatst is, dan is de kast van beide kanten te benaderen waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de kast. Hier zijn ook variaties op zoals een hoge kast met draaideur en binnenkorven of een hoge kast met manden aan de deur vast en een extra systeem in de kast die naar voren komt wanneer de deur open gaat. Daarbij zijn er ook speciale systemen om een wasmachine netjes in te bouwen of een vaatwasser op hoogte te plaatsen.