Keukenopstellingen

21 november 2022

Op basis van de meeste keukens en gebruikseisen zijn er in de loop der tijd 5 type keukenopstellingen ontstaan. Elke keuken is in de basis een van deze opstellingen.


Rechte keuken
In een rechte keuken zijn alle elementen op een rijtje naast elkaar geplaatst. Bij het indelen van de keuken is het prettig om een ideale werkdriehoek te creëren. Deze driehoek wordt gevormd door de koelkast, wasbak en kookplaat ofwel de functies koelen, spoelen en koken. Dit zijn namelijk de functies die het meest worden afgewisseld en waarbij de meeste meters worden gemaakt in de keuken. De driehoek is bedoeld om de keuken zo in te delen dat er geen onnodige meters gemaakt hoeven worden terwijl er wel genoeg werkbladruimte over blijft.

In een klassieke rechte opstelling is een driehoek natuurlijk niet helemaal mogelijk. Vaak bestaat deze uit een laag gedeelte met de spoelbak, kookplaat en vaatwasser en een hoog gedeelte met een koelkast of koelvries-combinatie en/ of een oven op hoogte. Boven het werkblad kan gekozen worden om wel of niet bovenkasten te plaatsen. Met de komst van geïntegreerde afzuiging in de kookplaat is een losse afzuigkap ook niet meer nodig. In deze keuken is de ideale werkdriehoek niet te maken, ergonomisch heeft deze keuken dan ook vaak niet de voorkeur. Voor smalle lange ruimten is dit soms wel de enige mogelijkheid.


L-keuken of hoekkeuken

In deze keuken zijn alle elementen in een hoekopstelling geplaatst, meestal met het lage gedeelte voor het raam en een (gedeeltelijke) lange poot met hoge kasten aan de wand. In de lange poot zijn de kookplaat en de koelkast opgenomen, vaak ook omdat aan de wand ook de afzuigkap geplaatst kan worden.In dit type opstelling ontstaan relatief veel hoeken die ervoor zorgen dat kastruimte lastiger te benaderen is, kasten als de LeManskast en uittrekbare korven of carroussel kasten maken dat deze ruimte in de hoeken makkelijker benut kan worden. Wel is de ideale werkdriehoek over het algemeen goed toe te passen in deze keuken.


U-vormige keuken

De U-keuken wordt vaak toegepast in ruimten die wat ruimer zijn en waarin drie vrije wanden beschikbaar zijn. De dichte zijde van de U is eigenlijk altijd laag evenals een van de poten, meestal die voor het raam. De andere poot bestaat (deels) uit hoge kasten. De opstelling wordt vaak als fijn ervaren en er is veel werkruimte en opbergruimte. Net als bij de L-keuken zijn er wel veel hoeken in deze keuken. Een variant op deze keuken is de G-keuken waarbij een van de uiteinden van de poten aan het einde weer naar binnen gedraaid wordt met bijvoorbeeld een barretje.


Parallelle keuken

In de particuliere keuken worden de parallelle keukens vaak toegepast in lange keukens waarin aan de twee tegenover elkaar liggende wanden de keukenonderdelen worden geplaatst. In deze opstelling kan de keukendriehoek heel goed worden toegepast. Ook is het mogelijk een deel van de opstelling te maken aan de wand en het tegenoverliggende (lage) werkblad los in de ruimte te plaatsen, eigenlijk krijg je dan het kookeiland. Een eiland kan verdiept worden zodat er ook aan de andere kant kastruimte geplaatst kan worden. Zo is het eiland van meerdere kanten te benaderen waardoor extra werkruimte en opbergruimte ontstaat wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid van de keuken.


Keuken met eiland

Een eiland is zoals eerder genoemd een unit die vrij in de ruimte geplaatst wordt. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en wensen van de klant kunnen de spoelbak, vaatwasser en kookplaat in het eiland worden opgenomen. Tegenover het eiland kan er aan een of meerdere wanden een werkblad en hoge kasten worden gemaakt. De keukendriehoek is hier wel een belangrijke. Het is namelijk absoluut niet praktisch om een kookplaat tegengesteld aan de spoelbak te hebben. Met de komst van geïntegreerde afzuiging in de inductiekookplaat zijn grote afzuigkappen boven het eiland niet meer nodig waardoor een ruimtelijke strakke vormgeving gerealiseerd kan worden. Is er niet genoeg ruimte voor een vrijstaand eiland? Dan kan ook gekozen worden voor een schiereiland.

Reactie plaatsen