Triadisch en tetradisch kleurenschema

Het triadisch en tetradisch kleurenschema

08 februari 2023

Een triadisch kleurenschema bestaat uit drie kleuren die gelijkmatig verdeeld zijn over het kleurenwiel. Net als bij een complementair kleurenschema zorgt een dergelijk pallet in de basis voor hoge contrasten, maar wel in mindere maten. Een triadisch kleurenschema is dan ook veelzijdig en zorgt voor gedurfde en levendige kleurenpalletten.

Triadisch en tetradisch kleurenschema

De primaire kleuren geel, rood en blauw zijn een voorbeeld van zo’n triadische kleurencombinatie maar ook geel oranje, roodviolet en blauw groen zoals in het voorbeeld hierboven.

Een variant op het Triadisch kleurenschema is het tetradisch kleurenschema, met maar liefst vier even verdeelde kleuren uit de kleurencirkel. Een voorbeeld hiervan is oranje, met roodviolet, blauw en geelgroen. Ook hiermee creëer je een levendig kleurenpallet. 

Een triadisch of tetradisch kleurenschema behoeft wel wat beheersing om het niet te overweldigend te maken. Dit kan door de kleuren te verzwakken of afstompen. Hierdoor ontstaan veel rustigere kleurenpalletten. Voor ruimten in huis waar het primaire doel is om tot rust te komen is het dan ook echt aan te raden om voor deze vermengde kleuren te gaan. In ruimten waar je veel actiever bent kunnen de zuivere kleuren wel toegepast worden maar ook hier met mate.

Reactie plaatsen